Trivić: Primjena novih tehnologija primarna, ali socijalizacija djece je ključna

Vijesti 22. apr 202009:01 > 09:07
N1

Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske, za N1 je govorila o iskustvima online nastave, aktuelnoj školskoj godini, te o upisima u prve razrede osnovnih i srednjih škola u RS.

Govoreći o online nastavi, Trivić je kazala da je to bila jedna od značajnijih odluka zbog nepoznavanja kraja epidemije korona virusa.

“Prvi rezultati pokazuju da je najvažnije da smo nastavili nastavni proces upotrebom novih tehnologija iz razloga što su u RS, kako učenici tako i nastavnici, vrlo brzo u potpunosti počeli da primjenjuju nove tehnologije u smislu izvođenja nastave. To se u ovom momentu pokazalo kao veoma značajno i veoma presudno u smislu uspješnog završetka školske godine”, pojasnila je.

Trivić tvrdi da će školska godina u RS biti završena u skladu sa kalendarom, sredinom juna.

“Vlada RS je usvojila Uputsva na koji način će se pratiti, vrednovati i ocjenjivati nastava na daljinu, imajući u vidu da smo donijeli odluku da se učenici ne vraćaju u školske klupe u toku ove školske godine. Naši učenici već imaju ocjenu iz prvog polugodišta, svako od njih bar jednu ocijenu u drugom polugodištu i ocjene koje će bit vrednovane putem nastave na daljinu biće dodane. Na taj način će se vršiti zaključivanje ocjena”, kazala je.

U vezi upisa u prve razred osnovnih škola, Trivić je kazala da roditelji mogu da prijavljuju djecu elektronskim putem, te kad se steknu uslovi da djeca obave sistematske preglede.

“Što se tiče upisa u srednje škole, ne postoji prijemni ispit. Predaja dokumentacije može biti organizovana bilo elektronski ili poštom”, dodala je.

Trivić podsjeća da je Ministarstvo još 2012. godine počelo sa digitalizacijom u sistemu obrazovanja.

“Gdje smo uveli opremu i software E-nastava u polovinu osnovnih škola, a sada završavamo i kapacitete u svim osnovnim školama”, pojasnila je.

Smatra da je upotreba novih tehnologija nešto primarno što se mora primjenjivati u obrazovanju.

“Ali naravno, sama socijalizacija djece koju stiču odlaskom na nastavu direktnim kontaktom sa svojim predavačem je također od ključne važnosti. Neka kombinacija nastave koja se odvija tradicionalno, uz primjenu novih tehnologija koje će biti primjenjene kako u interaktivnosti u učionici, ali isto tako i u smislu izvršavanja određenih zadataka”, kazala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad