Mušanović: Nedopustivo je smanjiti plate zdravstvenim radnicima i policiji u SBK

Vijesti 22. apr 202012:28 > 12:41
Facebook

Potpredsjednik Glavnog odbora Naše stranke Berin Mušanović oglasio se povodom najava smanjenja plata budžetskim korisnicima u Srednjobosanskom kantonu.

Iz Naše stranke kažu da, dok se u drugim državama čak i povećavaju plate zdravstvenim radnicima te ih se na taj način dodatno motiviše i nagrađuje za ogroman doprinos u borbi protiv pandemije COVID-19, “premijer SBK Tahir Lendo razmišlja o tome da ih smanji, a da su iz Vlade Srednjobosanskog kantona najavili smanjenje plate i policijskim službenicima, koji su se već odrekli naknada za prekovremeni rad, iako neki od policijskih službenika imaju i preko 100 prekovremenih sati rada”. Obim posla policijskim službenicima je povećan za 75 posto.

“U ovom trenutku sramotno je razmišljati o smanjenju plata zdravstvenim radnicima i policijskim službenicima koji se nalaze na prvoj liniji odbrane u novonastaloj situaciji. Predlažemo premijeru i Vladi SBK da uštede planiraju počevši od svojih kabineta, administracije te kantonalnih zastupnika koji su, podsjećanja radi, na vanrednoj sjednici u februaru prošle godine izglasali povećanje paušala s 500 na 1000 KM. Potrebno je napraviti uštede, ali prvenstveno početi od kantonalnih zastupnika i javnih sektora koji nisu direktno ugroženi i ne rizikuju svakodnevno vlastito zdravlje kako bi zaštitili sve građanke i građane Srednjobosanskog kantona. Zdravstveni radnici i policijski službenici trebaju i moraju biti posljednja kategorija kojoj će se eventualno smanjiti primanja”, rekao je Mušanović.

Iz Naše stranke podsjećaju da su pripremili amandmane na nacrt državnog budžeta, koji će, kako kažu, u cijelosti ukinuti privilegije koje ne uživaju radnici u realnom sektoru, a iznimke su oblast zdravstva, sigurnosti i obrazovanja. Isti princip bit će primijenjen i u zahtjevima na federalnom nivou.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad