Prosječna neto plata za martu u RS-u iznosila je 956 KM

Vijesti 22. apr 202014:43 > 14:46
Centralna banka BiH

Prosječna neto plata u martu u Republici Srpskoj iznosila je 956 KM, dok je prosječna mjesečna bruto plata iznosila 1.485 KM, saopšteno je danas iz Republičkog zavoda za statistiku.

Prosječna neto plata u martu ove godine, u odnosu na isti mjesec prethodne, nominalno je veća za 7,9 odsto, a realno za osam odsto, dok je u odnosu na februar 2020. nominalno i realno manja za 0,1 odsto.

Najviša prosječna neto plata isplaćena je u finansijskim djelatnostima i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.456 KM, a najniža prosječna plata isplaćena je u građevinarstvu i bila je 664 KM.

U martu ove, u odnosu na mart 2019. godine, najveći nominalni rast neto plate zabilježen je u područjima informacija i komunikacija 37,4 odsto, djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva 19,5 odsto i administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 15,7 odsto.

U istom periodu smanjenje plate od 0,5 odsto u nominalnom iznosu zabilježeno je u stručnoj, naučnoj i tehničkoj djelatnosti.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu ove godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su niže za 0,1 odsto, dok su u odnosu na februar ove godine, u prosjeku, ostale nepromijenjene.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u sedam, niže cijene u četiri, dok su cijene u jednom odjeljku ostale nepromijenjene.

Najviše su rasle cijene alkoholnih pića i duvana 5,7 odsto, u obrazovanju su cijene u prosjeku ostale nepromijenjene, dok je najveći pad cijena od 10,2 odsto zabilježen za odjeću i obuću.

U martu je ostvaren izvoz u vrijednosti 284 miliona KM i uvoz u vrijednosti od 389 miliona KM, dok je u okviru ostvarene robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 73 odsto, navedeno je u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad