Lasić: Posljedice pandemije se najmanje osjete u resoru prometa i komunikacija

Vijesti 22. apr 202017:39 > 17:52
N1

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, kazao je da pandemija korona virus nije uticala na dinamiku radova i izgradnju Koridora 5c, brzih cesta i magistralnih cesta.

“Trenutačno je osam aktivnih gradilišta na Koridoru 5c – tri na području Čapljine i pet na području Zenice. Modernizacije magistralnih cesta u Federaciji su finansirane od kredita Svjetskih banki, a u toku je 17 aktivnih ugovora za izvođenja radova i angažirano je više od 200 radnika”, naveo je Lasić.

Na pitanje, koliko je sredstava namjenjeno za izgradnju putne infrastrukture, kazao je da sve ono što je predloženo za ovu godinu ide planiranom dimanikom, a u cilju pomoći i gospodarstvu i zakonu, koji, kako je rekao, očekuje da će se usvojiti na Zastupničkom domu – ušteda na tim projektima je 19,6 miliona.

“I ušteda je takve naravi da se uopće neće osjetiti posljedice u ovoj godini. Već je struka došla do tog podatka, zahvaljujući dinamici radova, gdje smo uočili da ta sredstva možemo dati za stabilizaciju proračuna Federacije BiH”, istaknuo je Lasić. 

Naglasio je da se projekti koji su u fazi izvođenja planiraju duže vrijeme i ponovio da neće biti zastoja u dinamici izvođenja radova.

“Bitno je da su angažirane naše domaće tvrtke i samim tim su se posljedice pandemije u tom resoru osjetile najmanje”, zaključio je Lasić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad