Rifat Rijad Zaid za N1: U kriznim štabovima u tragovima eksperti za pandemiju

Vijesti 24. apr 202009:43 > 10:15
N1

Za Novi dan danas je govorio i Rifad Rijad Zaid iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine. Iz ovog sindikata apelovali su na anomalije kojima svjedoče kada je u pitanju zdravstveni sistem i borba sa korona virusom.

Rifat Rijad Zaid je za N1 kazao kako su uslovi ljekara u ovom trenutku kada je u pitanju borba sa korona virusom isti, ili nešto slabiji u odnosu na ostatak svijeta.

Doktori u cijeloj BiH imaju akutni nedostatak zaštitne opreme. Mi smo suočeni s tim da smo u prethodnih nekoliko sedmica upozoravali nadležne da moraju obezbijediti nam tu opremu. Epidemiju ogromnih razmjera smo imali u zemljama dalekog istoka u januaru, krajem februara je bila na tlu Evrope, dok smo zabilježli prvi slučaj u BiH, a to su bili uvozni slučajevi, u Banjaluci i ZDK kantonu. Taj period smo imali da nam obezbijede opremu, prije svega zdravstvenim radnicima. Reakcija nije bila adekvatna i iz tog razloga sindikat je pristupio nabavci zaštitne opreme“, rekao je te naveo kako su opremu nabavljali za zdravstvene ustanove na području nekoliko kantona svojim sredstvima i kanalima.

Kazao je i da odgovor na pitanje zašto oprema nije bila dostavljena nisu dobili, a da su u nekoliko navrata zahtijevali mnogo toga.

Mi smo 26. marta, dvije sedmice nakon proglašenja epidemije, uputili apel sa rješenjima, sa korekcijama dotadašnjih uslova, odnosno aspekata borbe protiv korona virusa. U tom apelu smo naglasili pod broj jedan da su potrebni značajno veći brojevi u testiranju, nismo bili zadovoljni testiranjem kako tada, tako ni sada i pod broj dva da je potrebna adekvatnija zaštitna oprema. Podsjetili smo građane da smo uputili nekoliko dopisa na Federalnu vladu i Krizni štab da sindikat doktora delegira bar jednog člana. Smatrali smo tada, kao i sada, da su trebali da budu uključeni na mjesto gdje se donose odluke. Nismo dobili odgovore, odnosno jedan odgovor smo dobili gdje su obrazložili naše nepozivanje u štabove ustavnim uređenjem BiH“, istakao je Rifat Rijad Zaid za N1.

Mislim da vlast u BiH želi da čuje mišljenje i savjete doktora i zdravstvenih radnika, ali ne želi da ih ima na mjestima gdje se donose odluke. Pogledajte Federalni i Kanonalni štab – tu ćete u tragovima naći eksperte za pandemiju“, istakao je.

Naglasio je i da su nezadovoljni odnosom prema pacijentima zbog čega su između ostalog i reagovali.

O njihovim preporukama je rekao kako su dvojake i na dvije linije.

Jedna preporuka je za tretiranje Covid pacijenata. Krizni štab KS je naznačio da Opća bolnica prima pacijente sa Covid-19, dok sve drugo prima KCUS, odnosno izolatorij Bolnice Podhrastovi. U jednom momentu je došlo do zbrke, nismo ni mi znali ko kome pripada, to je sludilo i nas kao ljekare i još više pacijente i građane KS. Tražili smo da testiranje treba da provodi više od jedne laboratorije u KS, kao i na području FBiH, jer se svugdje zdravstveni sektor masovno mobilizira, samo se kod nas demobilizira, odnosno smanjuje“, naglasio je.

Istakao je i kako sada treba sačekati da se situacija s pandemijom smiri, pa da se pristupi ozbiljnom rješavaju tih problema, te da je u KS gorući problem “put pacijenta”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad