''Federalni štab nije proveo presudu Ustavnog suda, slijedi nova apelacija''

Vijesti 24. apr 202018:01 > 18:28
N1

Nina Kisić, advokatica po čijoj je apelaciji Ustavni sud BiH donio odluku da su zabranom kretanja za starije od 65 i mlađe od 18 godina prekršena ljudska prava, za N1 je rekla da nije zadovoljna ni današnjom novom odlukom Federalnog civilnog štaba.

Podsjetimo, prema ovoj naredbi, osobe starije od 65 godina moći će se kretati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 13 sati. Osobe mlađe od 18 godina moći će se kretati utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.

“Ni ta odluka nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda, a ni sa standardima iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava”, istaknula je i dodala da “advokatski tim radi na novoj apelaciji koja će biti predata u ponedjeljak za obje kategorije stanovništva”.

Smatra da nove odluke ne sadrže mišljenje domaćeg, stranog ili stručnog tijela koji bi preporučili donošenje ovakvih mjera.

“Zašto bi baš osobe ispod 18 i iznad 65 bile te kojima se treba ograničavati kretanje na ovaj način. Zašto su određene ove godine?  Zašto je to 18, a nije 16?”, upitala je Kisić, ponovivši da ona i kolegica idu sa novom apelacijom jer se ne slažu da je na ovaj način implementirana odluka Ustavnog suda. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad