Kako se Istočni Mostar iznio s pandemijom i vatrom

Vijesti 25. apr 202008:36 > 08:44
N1

Božo Sjeran, načelnik Opštine Istočni Mostar, kazao je za N1 da su sela koju čine ovu malenu opštinu, u posljednjih nekoliko sedmica pretrpjela težak udarac pendemijom korona virusa, a potom i velikim požarima.

On je u razgovoru za N1 kazao da su se stanovnici ovog kraja, ipak, prilagodili novim uvjetima života te da sve funkcioniše prema preporukama i naredbama viših nivoa vlasti.

Naša opština je u skladu s odlukama Vlade Republike Srpske, formirala lokalni Krizni štab. Imamo veoma dobru saradnju s Nevesinjem što je važno s obzirom na to da se naši građani liječe u ovoj opštini”, rekao nam je Sjeran.

Načelnik jedne od najmanjih opština u Bosni i Hercegovini kazao je da u Istočnom Mostaru nije zabilježen nijedan slučaj osoba zaraženih korona virusom.

Aktivno smo učestvovali u svim mjerama na terenu i nismo zabilježili nijedan slučaj zaraze. Pomažemo stanovništvu koliko možemo jer je važno je pripremiti proljetne poljoprivredne radove. Podijelili smo i nekoliko desetina vreća brašna, a uz pomoć Saveza opština Istočne Hercegovine, svim domaćinstvima smo uručili zaštitne maske i rukavice”, dodao je naš sagovornik.

Baš u vrijeme pandemije, pretežno šumski kraj koji čini opštinsku teritoriju, zahvatio je veliki požar. Sjeran nam je ispričao da su u odbrani od vatre, najviše učestvovali sami stanovnici ovog kraja.

Morali smo se brzo organizovati i dobro smo to uradili. Stanovništvo je reagovalo i odbranilo sela”, kazao je Sjeran za N1.

U Bosni i Hercegovini je više od 1.400 zaraženih korona virusom, dok je 55 umrlo. Federalni štab civilne zaštite jučer je donio naredbu kojom se ukida zabrana kretanja na području Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad