Smrt mladića u Sarajevu otvorila mnoga pitanja o sistemu zdravstva u KS

Vijesti 27. apr 202019:41 > 21:27
Podijeli:
Izvor: N1

Put pacijenta - tzv. algoritam. Kome se obratiti, kako ga slijediti i je li to realno očekivati u trenucima kada o koncu visi nečiji život. Sve ovo ponovo je aktuelizirano nakon vijesti da je preminuo mladić koji je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći 13. aprila u sarajevskom naselju Čengić Vila, te da je do pružanja adekvatne pomoći prošlo više od dva sata, a sve zbog načina na koji je uspostavljen put pacijenta.

Ponedjeljak, 13. april. Ekipa N1 televizije u okviru redovnih zadatka izvještavanja za Dnevnik na terenu zatiče saobraćajnu nesreću u kojoj u tim prvim momentima nema detaljnih informacija.

“Kako smo uspjeli saznati iz Operativnog centra MUP KS, rečeno je da je troje lica povrijeđeno, ali nam u ovom momentu nisu mogli potvrditi stepen njihovih povreda. Povrijeđeni su upućeni prema Urgentnom centru Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu.”

I tu je prva greška. Pacijenti se prema ranijem dogovoru ponedjeljkom i petkom primaju u Urgentnom centru Opće bolnice “Abdulah Nakaš”, a ne u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Puna dva sata traje vozanje mladića u polutraumatizovanom stanju bez adekvatne pomoći. U momentima nesreće i šoka zar još da razmišljamo gdje se javiti, pitaju građani Sarajeva izražavajući nezadovoljstvo trenutnim algoritmom.

“Kome bi to naumaplo, u nesreći koju je doživio, ne bi mi naumapalo. Uglavnom nisam zadovoljna”;

“Zaista ne znam ali mislim da je opšti haos. Uvijek je neki problem Klinički centar – Opća bolnica”;

“Hvala Bogu još uvijek nisam na svom ličnom primjeru iskusila”;

“Algoritam nije usaglašen kako se treba ponašati pacijent prilikom saznanja da ima simptome“, kazali su građani.

Algoritam je zakazao i u nekoliko slučajeva oboljelih i preminulih od koronavirusa. Priča djece preminule Advije Kanlić iz Hrasnice, preminulog iz sarajevskog naselja Briješće, stravična ispovijest supruge preminulog epidemiologa Šefika Pašagića dokazali su da sistem ne funkcioniše. Odgovore za ove porodice zatražili su i pojedini kantonalni zastupnici.

“Činjenica je da taj put pacijenta nije kako treba uređen u našem zdravstvenom sistemu. Ja moram spomenuti da već 2016.godine to nije bilo uređeno kako treba, jer smo imali informacije da Hitna staje, da se prvo pruža pomoć jednima pa drugima”, kazala je Arijana Memić, zastupnica u Skupštini KS.

Nažalost nisu ovo jedini slučajevi. Više od 20 zabilježio je bivši šef internističkog odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Dragan Stevanović.

“Imali smo mi situacija unazad pet do šest godina. Ja imam dok sam bio šef odjeljenja dokumentovanih bar 20 slučajeva jer su ljudi gubili vrijeme zbog kojekvih glupih algoritama, je li urađen pregled ili nije,ili treba prvo doći u Urgentni centar Opće bolnice ili biti prebačen drugim vozilom gore (KCUS), to su jednostavno gluposti koje nemaju veze s medicinom.”

Priznanje da sistem nije savršen stiže i od resornog ministra.

“Put pacijenata u Kantonu Sarajevo nije ažuriran već 20-25 godina, i bili su mnogi pokušaji da se taj put napravi i ažurira. Postoji opcija, ne jedna nego tri u kom smjeru bi se išlo u ovoj neredovnoj, pandemijskoj situaciji”, rekao je Rusmir Mesihović.

I dok se stvari formalno pravno iskristališu, očekuju se i rezultati istrage tužilaštva Kantona Sarajevo o smrti preminulog dr. Pašagića i gospođe Kanlić te toga hoće li i ko odgovarati u ovim, ali i ostalim sumnjivim slučajevima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad