Milićević: Propisana procedura u nabavci respiratora nije provedena

Vijesti 27. apr 202020:42 > 20:45
Fena

Povodom informacija o nabavci 100 respiratora za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH, koji su plaćeni 10,5 miliona KM, ministrica financija FBiH i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite, Jelka Milićević, smatra obvezom dati pojašnjenje javnosti da relevantne i nadležne institucije u ovoj krizi nisu sudjelovale u navedenoj nabavci.

“Prema jasnim procedurama, sve potrebe prvo utvrđuje struka, odnosno Zavod za javno zdravstvo. Nakon toga se donosi odluka o pokretanju nabavke od strane Federalnog stožera Civilne zaštite i pribavlja suglasnost Vlade Federacije BiH. Proceduru nabavke provodi Federalna uprava Civilne zaštite. Na kraju, kada oprema za borbu protiv koronavirusa stigne, Federalni stožer usvaja odluku o njenoj raspodjeli lokalnim razinama. U navedenom slučaju nabavke respiratora ta procedura nije provedena”, naglašava ministrica Milićević.

Također podsjeća da je ne tako davno upozorila javnost kako izmjene u sastavu i obimu Federalnog stožera Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene.

“Zbog svega navedenog zaista je potrebito potpuno istražiti šta se desilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz budžeta FBiH”, istakla je ministrica Milićević koja je i zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite, priopćeno je iz Ministarstva financija FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad