Trovanje salmonelom: Roditelji i dalje strepe, a koga tužiti

Vijesti 19. maj 201517:31 > 17:38
N1

Četrnaest roditelja najavljuje tužbu protiv JU Djeca Sarajeva i kompanije Gold Minjon zbog masovnog trovanja sarajevskih mališana salmonelom. Istraga kantonalnog tužilaštva još nije okončana, a stručnjaci tvrde da je pravo čudo da nije bilo smrtnih slučajeva. Treba li doći do najgoreg scenarija da bi nadležni reagovali?

Skoro mjesec dana je prošlo otkako su se kod Mahirine petogodišnje kćerke Merjem pojavili simptomi trovanja salmonelom. Njena kćerka se danas osjeća bolje, ali posljedice zaraze i dalje su vidljive.

Izgubila je 5-6 kilograma, s tim šta god uzme, pita me da li ona to smije, iako je dijete od 5 godina, nijednog momenta nije krenula vode da se napije, a kamoli šta drugo. Sada je dobro, iako sam pod strepnjom da se šta ne ponovi. I dan-danas, vjerujte, ništa ne uzima a da joj ja ne kažem”, kazala je Mahira Jažić-Brkić.

Mahira, kao i brojni drugi roditelji, ogorčeni su sporošću u okončanju istrage i pronalasku krivaca. Njih četrnaest najavilo je tužbe. Mahira za sada o tužbi ne razmišlja. Razlozi su vrlo jednostavni – ne zna koga tužiti.

Najveće je kod mene to što se dvoumim, da li da tužim, jer ne znam koga da tužim, jer loptu prebacuju s jednog na drugog, tako da stvarno, sad za sad ne, za tužbu nikad nije kasno. Vidjet ćemo šta će vrijeme donijeti”, dodala je Mahira Jažić-Brkić.

Mnogo je već vremena prošlo, tvrde stručnjaci. Previše je prostora za špekulacije. Nadležne institucije trebaju izaći sa konkretnim rezultatima. Do sada znamo samo da je put zaraze bila hrana, tačnije pavlaka, ali ne i ko je izvor zaraze.

“U hrani kao što je mlijeko i mliječni proizvodi salmonela se vrlo brzo namnoži. Samo je pitanje da li je izvor bio u mlijeku. Ako jeste, onda je najvjerovatnije iz životinje, znači da se dovoljno životinje ne ispituju, ne testiraju, a pogotovo njihovi proizvodi kada dođu u promet, odnosno u prostore kao što su ovi – kuhinje i tako dalje”, rekao je Tarik Bajrović, profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu

Profesor Bajrović ne isključuje mogućnost daljnje zaraze, ukoliko se uskoro ne otkriju uzročnici.

Ovdje je pravo čudo da nema smrtnih slučajeva. Mislim, sreća da nema, ali vjerujte da ja tekav postupak čitav i ponašanje da je pravo čudo da nije bilo smrtnih slučajeva”, dodao je Bajrović.

Od nadležnih institucija roditelji očekuju odgovore. A, one koje smo tražili od firme dobavljača Gold Minjon, ni nakon 15 dana, nismo dobili.

Javnost je tako još uvijek uskraćena za odgovore ko je proizvođač sporne pavlake, odnosno kako je ona skladištena i distribuirana do Centralne kuhinje. Ni kantonalno tužilaštvo danas nije moglo dati informacije o rezultatima istrage. No, javnost ih uskoro očekuje, kao i kažnjavanje odgovornih za masovno trovanje sarajevskih mališana.

Pogledajte prilog Ajle Alihodžić.