Ivanić za N1: MMF spriječio priču koja bi za BiH bila katastrofa

Vijesti 28. apr 202008:16 > 08:17
N1

Mladen Ivanić, počasni predsjednik Partije demokratskog progresa i bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da je Međunarodni monetarni fond ''spriječio priču koja bi za BiH bila katastrofa'' govoreći o monetarnoj politici i stabilnosti konvertibilne marke.

Prema njegovim riječima, kada bi se vladajućim ”dalo da izdaju novac – konvertibilna marka bi postala beznačajna stvar”.

‘A to je jedna od najstabilnijih stvari koje su u Bosni i Hercegovini urađene”, ocijenio je Ivanić u razgovoru s Minelom Jašar Opardija.

Govoreći o ekonomskim problemima u kojima se BiH nalazi kao i onim u kojim će se tek naći, gost N1 televizije je rekao da postoje dvije grupe problema o kojima se sada mora razmišljati.

‘Jedan je onaj kratkoročni koji se odnosi prije svega na ona preduzeća kojima je zabranjen rad: ugostiteljske radnje, restorane, ove prodavnice robe koja nije suštinska. To je prva grupa. Druga grupa je ekonomska kriza koja će zahvatiti svijet i ove dvije grupe moraju imati različite mjere. Ove prve očito moraju da se svedu na to da se podrži isplata plata i koliko je moguće održanje zaposlenosti u preduećima koja ne rade i to je što se i radi, da se dio budžetskih sredstava pokuša preusmjeriti. Drugi dio mjera bi se morao temeljitije primjenjivati na sve. Nema drugog tu osim smanjenja direktnih poreza, poreza na plate i doprinosa na plate”, rekao je Ivanić za N1.

On je kazao da bi i Republika Srpska trebala krenuti putem rebalansa budžeta.

”Ono što zamjeram Vladi Republike Srpske je što nema rebalansa budžeta. Nemoguće je da ostane budžet na istom nivou i nemoguće je da ostane sa istom strukturom. Nemoguće jer će doći do pada prihoda, a pojaviće se rashodi koji nisu planirani. Novi rashodi su podrška zanatskim radnjama, minimalne plate. Prvi korak koji javni sektor mora uraditi jeste raspodjela budžeta  i rezanje svih nepotrebnih rashoda i svođenje budžeta gotovo isključivo na isplatu plata. Privreda neće moći izdržati. Ozbiljan izazov na vlast za koji ja mislim da nisu spremni”, poručio je bivši član državnog Predsjedništva.

Prema njegovim riječima, MMF je u jednom momentu postao popustljiviji, ali je istakao i jedan dobar potez ove organizacije.

Nisam siguran da su MMF i Svjetska banka duboko u ovo ušli. Jedan duži period međunarodne finansijske institucije ne ulaze oštro u definisanje politika koje podržavaju. Postale su popustljivije. U jednom trenutku su imale viška para pa nisu imale kome da ih daju pa je trebalo naći korisnike da se to plasira. Ima nekih stvari, koje su korisne. Zabranjeno je vlastima da se bave Centralnom bankom i da posežu za deviznim rezervama, a to je bila prva i najveća želja vladajućih, to je možda i najznačajnije što je MMF uradio – spriječio je priču te vrste što bi za Bosnu i Hercegovinu bila katastrofa. Ovim vladajućim, kad biste dali da izdaju novac, da se igraju s monentarnom politikom – konvertibilna marka bi postala beznačajna stvar, a to je jedna od najstabilnijih stvari koje su u Bosni i Hercegovini urađene”, ocijenio je Ivanić.

Ivanić je govorio i o lokalnim izborima koji bi trebali biti održani ove godine te ostalim aktuelnim temama. Uskoro video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad