Porezna uprava FBiH objavila podatke o broju zaposlenih po općinama

Vijesti 28. apr. 202010:48 > 10:53
Podijeli:
Izvor: N1

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 24. april 2020. godine po prebivalištu osiguranika iznosi 510.364 dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 510.664, saopćeno je danas iz Porezne uprave ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

Kako navode iz Porezne, u tabelarnom pregledu koji slijedi daje se pregled stanja broja zaposlenih radnika po kantonima i općinama na dan 24.04. 2020. godine, na linku.

”Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom”, saopćeno je.

Tabelarni prikaz broja zaposlenih po općinama možete pronaći na OVOM linku,

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad