Općina Gornji Vakuf-Uskoplje pomaže ugostiteljima, trgovcima, obrtnicama…

Vijesti 28. apr 202012:05 > 12:08
N1

Do 8. maja otvoren je javni poziv za dodjelu grant sredstava iz budžeta Općine Gornji Vakuf-Uskoplje ugostiteljima, trgovcima, obrtnicima i privrednim subjektima, čija je djelatnost zabranjena naredbama štabova civilne zaštite.

Kako je kazao načelnik tog grada Sead Čaušević, na taj način želi se pomoći privatnim preduzećima i poduzetnicima u saniranju posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

“Subvencionirat ćemo iznos od 250 KM po jednom radniku kojeg zapošljavaju, a zahtjev mogu podnijeti svi ugostitelji, trgovci, obrtnici i privredni subjekti sa sjedištem na području naše općine, kojima je zabranjen rad duže od trideset dana”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, jedan od uvjeta je da su korisnici pomenutih grant sredstava ispunili obaveze po osnovu javnih prihoda zaključno s krajem februara ove godine, odnosno da su zadržali isti broj radnika koji je bio prijavljen 18. aprila, s izuzetkom onih kojima je istekao ugovor o radu, ili su sporazumno prekinuli radni odnos.

“Također, ostvaruju pravo na grant sredstva za sve zaposlenike prijavljene do 29. februara ove godine, što ne važi za novoprijavljene radnike nakon ovog roka”,  zaključio je načelnik Gornjeg Vakufa-Uskoplja.