Volonteri CK USK pripremaju hranu za sehur i iftar migrantima u kampu Lipa

Vijesti 28. apr 202016:39 > 16:49
CK USK

Crveni križ USK već tri godine, u saradnji s partnerima, brine o migrantima koji se nalaze na području ovog kantona. Do sada su vodili brigu o migrantima smještenim u postojeće centre u USK, a odnedavno je na njihovoj listi i kamp Lipa.

U nedavno formiranom kampu nalazi se oko 500 migranata za koje nije bilo prostora u postojećim prihvatnim centrima u Bihaću i Velikoj Kladuši. Crveni križ je potpisao ugovor s IOM-om, a sarađivat će i s partnerima ICRC-om i UNHCR-om.

CK USK
CK USK
CK USK
CK USK
CK USK

“Pripremamo i dijelimo hranu, odjeću, obuću, higijenu i pružat ćemo prvu pomoć. Naši mobilni timovi nastavit će opsluživati migrante koji se nalaze van kampa s obzirom da je kamp Lipa određena samo za migrante s teritorije grada Bihaća. Ostali migranti na području Cazina, Bosanske Krupe, Velike Kladuše i Bužima ostaju i dalje briga Crvnog križa i mobilnih timova”, rekao je Husein Kličić, predsjednik CK USK.

Kako je počeo ramazan, svake večeri volonteri CK USK dočekuju i pripremaju iftar za migrant postače, trudeći se da, kako kažu, zadovolje sve one koji su na putu očajnika u želji za Evropom, a odlučili postiti. Obroci sadrže, osim toplog jela, voće, voćne sokove i mliječne proizvode. Pripremaju im i sehur. Nije im teško iako  im radno vrijeme počinje u jedan sat ujutro.

Prema nekim procjenama, do sada je u kamp Lipa smješteno oko 500 migranata. Jučer je ICRC donirao Crvenom križu BiH kontejner koji je smješten u kampu, a u kojem će volonteri CK-a pomagati migrantima da stupe u kontakt sa svojim porodicama od kojih su odvojeni. Također, pružat će im psihosocijalnu podršku zbog brojnih trauma kroz koje su prošli tokom svog puta ka boljem životu.

Tačan broj migranata koji se nalaze van kampova nije poznat. Pomažu im lokalni stanovnici, volonteri i mobilni timovi CK USK. Uprkos situaciji s epidemijom korona virusa, ljudskosti nije manjkalo, a svima, do kojih su uspjeli doći, pomoć je pružena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad