Ispovijesti građana koje su greškom smjestili u karantin sa zaraženima (VIDEO)

Vijesti 29. apr 202011:31 > 11:37
Facebook screenshot

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS Draško Stanivuković objavio je svjedočenja osoba koje su potpuno zdrave greškom smještene u karantin sa zaraženim osobama u banjalučkom Studentskom domu "Nikola Tesla".

Prema podacima koje navode osobe smještene u dom, njih pet zdravih je dovezeno u dom uprkos tome što su govorili da su zdravi. Nakon što su ušli u sobe, policijski službenici su im rekli da su greškom dovedeni i prebačeni su.

“Ovo nije prvi ovakav propust za koji su se nadležni potrudili da sakriju od javnosti. Ko je odgovoran za ugrožavanje ljudskih života?”, upitao je Stanivuković.

Nevena je jedna od pet osoba koje su jučer poslane u dom “Nikola Tesla”.

“Dočekao nas je portir koji je rekao da su ovdje zaraženi. Mi smo uporno ponavljali da smo zdravi, a kako se on nasmijao, mislili smo da se šali. Poslali su nas na treći sprat gdje su rekli da nema zaraženih. Kada smo počeli penjati, na prvom i drugom spratu smo vidjeli ljude koji su vidno bolesni. Kada smo ušli u sobe dočekalo nas je neugodno iznenađenje – ptičije perje i izmet”, kazala je Nevena.

Duško, koji je također doveden greškom u dom, kazao je kako su ih, kada su se popeli, dočekali dva policajca koja su im rekla da ne trebaju biti tu, da uzmu stvari i pođu. Smjestili su ih u drugi dom.

“Prije ulaska u zgradu sam bio zdrav, sada ne znam. Trebam čekati 5-6 dana da budem testiran”, rekao je Duško.

Oboje su najavili da će znijeti više informacija danas jer su prilikom dolaska bili previše iscrpljeni.

Šeranić traži odgovornost, uputio izvinjenje

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da očekuje da svako u lancu preuzme svoj dio odgovornosti kada je riječ o propustu zbog kojeg je šest osoba koje su stigle iz inostranstva umjesto u lokalni karantin u banjalučkom Đačkom domu smještene u Studentski centar “Nikola Tesla”, gdje se nalaze osobe za koje je utvrđeno da su pozitivne na virus korona.

“Očekujem da svako preuzme svoj dio odgovornosti za ovaj propust, a što se tiče zdravstvenih radnika biće preduzeto sve što je potrebno da očuvamo zdravlje tih lica. Očekujemo da će biti testirana 3. maja”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Izrazivši žaljenje zbog ovog propusta, Šeranić se izvinio osobama koje su se našle u Studentskom centru umjesto u lokalnom karantinu, kao i njihovim porodicama.

On je naglasio da je razumljivo da su te osobe uznemirene zbog čega im je Dom zdravlja obezbijedio psihološku podršku.

“Ta lica su ubrzo prebačena u karantin u Centru `Zaštiti me` i smještena su u pojedinačne sobe. Neće biti smještanja drugih lica u lokalni karantin u Centru `Zaštiti me`. Dakle, ova lica se ne nalaze u Đačkom domu, gdje su ostali upućeni u lokalni karantin. Odmah su pregledana, epidemiolog je uzeo epidemiološku anamnezu, a dezinfikovana je njihova odjeća, obuća i stvari koje su ušle u prostor Studentskog centra”, rekao je Šeranić.

Šeranić kaže da zdravstveni podaci koje je dobio pokazuju da je jedna od ovih šest osoba ušla u takozvanu crvenu zonu Studentskog centra, a ostali su se zadržali u prizemlju pošto su trebali biti podvrgnuti zdravstvenom pregledu.

“Vrlo brzo, nakon pet do deset minuta, uvidjeli su da je došlo do greške, tako da su ta lica prebačena u lokalni karantin u Centru `Zaštiti me`“, naglasio je Šeranić.

On je dodao da je o propustu obaviješten juče i da je odmah nakon toga zatražio izvještaj od zdravstvenih službi.

“Ministarstvo je jasno propisalo protokole u vezi sa kretanjem i upućivanjem lica u karantine i svi moraju da ih se pridržavaju”, istakao je Šeranić.

Unutrašnji postupak protiv službenika koji su šest osoba sproveli u pogrešan karantin

Policijska uprava Banjaluka utvrdiće odgovornost i sprovesti unutrašnji postupak protiv policijskih službenika koji su u ponedjeljak izvršili pratnju vozila sa šest građana, državljana BiH od Jakupovaca, kod Laktaša do Studenskog centra “Nikola Tesla”, umjesto do Srednjoškolskog đačkog doma u Banjaluci, kako bi utvrdili kako je došlo do ove greške

“Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka nisu nadležni za prijem i smještaj građana u Studentski centar, jer je Uputstvom za organizovanje i sprovođenje karantina na graničnim prelazima i u lokalnim zajednicama i dogovora odgovornog tima, obaveza policijskih službenika pratnja lica od karantina sa graničnog prelaza, do karantina koji su određeni odlukom Grada odnosno Opštine, a smještaj istih vrši odgovorni Tim imenovan od strane lokalne zajednice”, navodi se u saopštenju iz Policijske uprave Banjaluka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad