Novi smrtni slučaj od korona virusa u BiH, vezan za tzv. klaster Igman Konjic

Vijesti 29. apr 202012:10 > 12:11
Reuters/Fabrizio Bensch

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tokom noći preminula je jedna ženska osoba iz Konjica. Kako nam je potvrđeno, pacijentica je duže vrijeme bila smještena u Covid bolnici u Mostaru. Njeno stanje do sinoć je bilo stabilno.

Radi se o pacijentici koja se veže za tzv. klaster Igman iz Konjica.

Prema informacijama iz COVID-19 bolnice sinoć je preminula bolesnica s više komorbiditeta rođena 1954. iz Konjica, koja je hospitalizirana od 23. ožujka. Zbog težine kliničke slike zahtijevala je mjere intenzivnog liječenja i mehaničke ventilacije, a 14 dana poslije je učinjena i traheotomija. Bolesnica je prethodnih dana bila stabilna, ali je oko 22 sata, naglo došlo do ireverzibilnog respiratornog urušavanja te je, i pored provedenih mjera reanimacije i intenzivnog liječenja, preminula. Bolesnica je imala kliničke, epidemiološke i radiološke karakteristike COVID bolesnika. 

U bolnici se trenutno liječi 20 bolesnika. Tri bolesnika su na respiratoru i izrazito teškog kliničkog stanja, a tri na potpornoj terapiji kisikom. Ostali bolesnici su stabilno bez pogoršanja. Jedan bolesnik otpušten je na kućno liječenje.

Prema posljednjim podacima, u Bosni i Hercegovini je zaraženo više od 1.670 osoba, a opravilo se 710. Broj mrtvih od posljedica zaraze COVID-19 sada je 65.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad