Krizni štab RS: Zabrana kretanja tokom praznika u određenim terminama

Vijesti 29. apr 202015:14 > 15:17
Screenshot RTRS

Republički štab za vanredne situacije RS donio je odluku da građanima ovog bh. entiteta zabrani kretanje u određenom terminu tokom prvomajskih praznika.

Građanima će biti zabranjeno kretanje od 1. maja u 12 sati i trajat će do subote u pet sati ujutro. Zabranjeno je kretanje i u subotu, 2. maja, od 12 sati do nedjelje u pet sati ujutro, kao i u nedjelju, 3. maja, od 12 sati do ponedjeljka, 4. maja, u pet sati ujutro.

Kako je rekao Boris Pašalić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ova odluka će biti objavljena sutra.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka da će poljoprivredni proizvođači koji žive u pograničnim mjestima uz rijeku Drinu, a kojih ima oko 300, od sutra moći raditi na svojim njivama. Uz sebe moraju imati dokaz o vlasništvu za poljoprivrednu površinu. Ovo do sada nije bilo moguće. Kako je rekao Pašalić, odluka se odnosi na državljane BiH i Srbije koji imaju obradive površine u BiH, odnosno na teritoriji RS-a.

Ostaje još da se riješi problem radnika koji žive u jednoj od dvije države, a rade u drugoj.

Danas je donesena i odluka koja će obradovati poljoprivredne proizvođače. Vlada RS je odlučila da isplati sve poljopivredne prozivođače koji su se prijavili na poziv za kapitalne investicije.

“U prethodnom periodu najavljivali smo značajnije kapitalne investicije. Poziv je bio otvoren od 25. februara do 25. mrta. Na javni poziv se prijavilo mnogo više proizvođača nego što smo osigurali sredstava. Mi smo osigurali 8,2 miliona KM, a prijavljeno je investicija za 14 miliona KM. Razmišljali smo kako da pristupimo ovome i donijeli odluku da isplatimo sve prispjele zahtjeve. Vlada će naći način da osigura sredstva”, rekao je Pašalić.

Naglasio je kako će ova sredstva, uz sredstva koja investiraju sami poljoprivrednici, omogućiti da se u poljoprivredu investira 50 miliona KM, što su, ističe, velika sredstva za RS.

Ove godine je pristiglo 1.450 zahtjeva, što je mnogo više u odnosu na prošlu godinu kada se prijavilo 939.

“Smatramo da ne treba stati s investicijama. Mi smo sproveli anketu i zvali ih. Od 500 samo ih je troje reklo da ne žele investirati i ohrabreni smo tim najavama. Imamo 247 novih traktora i 755 novih priključaka, 118 zahtjeva za stočarsku opremu itd”, rekao je Pašalić.

Dodao je kako su planirali i 1,3 miliona KM za podršku prehrambenoj industriji, ali će taj iznos biti povećan na 2,5 miliona KM.

“Imamo 63 subjekta koja su uputila zahtjev i svi će biti podržani. Želimo pripremiti prerađivačku industriju jer ćemo očekivati da otkupe sve što se proizvede u RS”, poručio je Pašalić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad