Ef. Cerić: Novaliću, vrati ili prodaj respiratore, nama u Bosni to ne treba

Vijesti 29. apr 202017:15 > 17:30
N1

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić oglasio se povodom afere u vezi sa uvozom respiratora i u tekstu koji je naslovio sa "Bosanski paradoks", poručio premijeru FBiH Fadilu Novaliću "da respiratore vrati ili da ih proda susjedima jer nama u Bosni to ne treba".

U tekstu na svojoj Facebook stranici predložio je i da proda respiratore svjetskom kupcu poput Amerike koja kupuje sve dostupne respiratore u svijetu za svoje građane i ne pita za cijenu.

“Nama nisu potrebni respiratori kojima fali procedura, na koju treba čekati duže nego na tražene respiratore dok se u državi ne dogovore oni koji se inače ne mogu dogovoriti osim što im je ćejf da se dogovore, a njihov čejf je jako skup po zdavlje, mir, sigurnost i raspoloženje bosanskih građana. Da, čudna smo mi nacija: kad nismo imali respiratore, kukali su što ih nemamo, a sad kad ih imamo, oni kukaju da nam mobilni respiratori ne trebaju. A da su nabavljeni statični respiratori, onda bi oni, vjerovatno, kukali da nam trebaju mobilni. U Bosni ponosnoj i prkosnoj od sna nije nikad bilo nedostatak ‘čuda’ i ‘čudovišta'”, napisao je ef. Cerić.

Ističe kako Bosna nikada nije bila u oskudici velikih priča o sitnim stvarima i malih priča o velikim pitanjima.

“Nikad u Bosni nije bilo manjka paradoksa, čak ih ima više nego što ih je stoik Zenon u svoje vrijeme mogao nabrojati. Ustvari, i sam Zenon bi Bosni pozavidio na paradoksima njene stvarnosti, posebno na onaj s Ahilejem i kornjačom. Naime, Ahilej se natjecao s kornjačom, pri čemu je njena startna pozicija jedan stadij ispred njegove. Ahilej je, da kažemo, samo deset puta brži od kornjače. Ali, Ahilej nikada neće stići kornjaču, jer dok Ahilej pređe taj jedan stadij kornjača će preći desetinu stadija, dok Ahilej pređe tu desetinu kornjača će preći stoti dio, dok Ahilej dođe do te pozicije kornjača će se još malo pomaknuti i tako do u beskonačnost. Doista, Ahilej kornjaču nikada neće stići. Pogodi ko je u Bosni Ahilej a ko kornjača? Odgovor na ovo pitanje je milijun dolara. To važi i za pitanje oko ‘respiratora’. Ko je tu Ahilej a ko kornjača? Premijeru Novaliću izađi i reci da sve znaš i da za sve preuzimaš odgovornost, jer u Bosni neko mora biti Ahilej a neko kornjača. Ti budi kornjača, koju Ahilejeva strijela neće nikad stići jer si ti brži dok na svojim leđima nosiš Bosnu, kao što kornjača nosi svoj oklop da se brani od slobodnih strijelaca”, naveo je ef. Cerić.

Na kraju je uputio dovu Allahu “da nas nauči kako da se izliječimo do sebičnosti, učmalosti, ahmakluka i lahkoumnosti te omili junake koji se bore za opće dobro svih nas”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad