Halebić: Do kraja godine očekujemo pad prihoda od 100 miliona KM u KS

Vijesti 30. apr 202014:07 > 14:07
N1

Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici raspravlja o rebalansu budžeta za 2020. godinu. Budžet je usvojen početkom marta, prema riječima ministra finansija KS Jasmina Halebića, njegov rebalans je iznuđeni odgovor na pandemiju korona virusa i ekonomsku krizu u koju ulazimo.

“Uzeli smo u obzir pad prihoda kantona, ali uvrstit ćemo pomoć i instrumente podrške za privredu koja se manifestuje kroz sredstva MMF-a i EU za koju čekujemo da u kratkom roku stigne u KS. Prema našim projekcijama, do kraja godine očekujemo pad prihoda od 100 miliona KM”, rekao je Halebić.

Podsjetio je kako je Vlada KS odlučila da smanji parafiskalne namete preduzećima s ciljem umanjena dijela tereta koji je na plećima privrednika.

“Morali smo provesti rezove u gotovo svim sektorima, javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač KS. Glavni cilj je pomoći prviredi. Kao što smo ranije najavili, u rebalansu budžeta nismo predvidjeli niti planiramo smanjenja i rezove koja se tiču uposlenika u javnom sektoru, prvenstveno zdravstvu, prosvjeti i MUP-u. Ispoštovat ćemo sve kolektivne ugovore. Nismo smanjili ni socijalna davanja, a neka od njih su i povećana”, rekao je Halebić.

Kazao je kako će neki od kapitalnih projekata biti reprogramirani te kako vjeruje da ovo nije posljednji rebalans u ovoj godini.

“Pratit ćemo razvoj situacije i pripremati se za reakciju ukoliko bude potrebno. Kada naši prvirednici stanu na noge, radit ćemo rebalans budžeta kako bi vratili razvojne projekte”, poručio je Halebić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad