Makarević: Ekipa iz Bollywooda je danas u BiH

Vijesti 20. maj 201510:21 > 10:22
N1

Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević bio je gost Novog dana.

Saradnja BiH i Pakistana od 2014. godine, u smislu trgovine, je utrostručena i uvećan je eksport. Na pitanje šta izvozimo, a šta uvozimo u i iz Pakistana, Makarević je rekao: “Pakistanu je najinteresenatnija namjenska industrija. S druge strane, mi smo zaiteresovani za tekstilne produkte. Ono što ste vidjeli na Svjetskom prvenstvu u fudbalu bilo je iz Pakistana – i fudbalka i dresovi. Sve to ide do segmenta gdje hirurške sale koriste skalpele iz Pakistana, a koje izvozimo iz Njemačke za tri puta više novca. Namjenska industrija kao broj jedan je ono što nas zanima, a njih interesuje naša ekspertiza iz energetike, jer imaju problem sa strujom i možemo im ponuditi naše ljude u vezi toga. Uspostavljen je kontakt sa Pakistanom, no zatihnuo je zbog terorističkih aktivnosti, ali to je ogromna zemlja, i ne treba da se gleda tako. I u SAD ginu ljudi i niko ne priča o tome toliko“.

O napadu u Pakistanu prošle godine, kada je ubijeno 130 djece je rekao: “Prva stvar koja je mene iritirala je ta da, kada su talibani ušli u školu i počeli likvidirati djecu pakistanskih vojnika, vidjeli smo kratke izjave raznih dužnosnika koji su osuđivali napad, a niko nije došao da oda počast. Onda sam ja, kao ambasador BiH i nakon svega što smo mi propatili, odlučio da odem. Bio sam upozoren da će me likvidirati Al Kaida, ali sam ipak otišao tamo jer je to bila moja dužnost. Pričao sam sa preživjelom djecom, roditeljima, ranjenom djecom i to je bila vijest jer se nije očekivalo da će jedan diplomata otići tamo. Međutim, nakon tri mjeseca su dva helikoptera sa 15 ambasadora odali počast ubijenoj djeci. Neka se zna da i BiH može pomoći“.

Ambasador BiH u Pakistanu želi dovesti pakistanske producente da u BiH snimaju bolivudske filmove. Makarević je prokomentarisao: “Oni su već danas ovdje i vidjećemo šta će da bude. To je pitanje budžeta. Htjeli su da snimaju u Grčkoj, ali sam im ja rekao da, s obzirom da je Grčka u EU, platiće više nego kod nas. Ako nađu plodno tlo u BiH, to će biti dobra investicija“.

N1

Makarević je dodao i da im je poslao sve linkove o BiH i da oni znaju šta je naša zemlja i naša historija u pravljenju filma.

Moja glavna ideja je da ne trebaju BiH gledati kao malo tržište, nego kao prolaz prema EU. Mi još uvijek imamo status postratne zemlje, tako da imamo mnoge olakšice pri eksportu. Trebalo bi da razviju tekstilnu industriju, da otvore fabrike i zaposle ljude”, kazao je Makarević.

Nedim Makarević je dobitnik nagrade “Global Diplomat Excellence Award Ceremony 2015“. Nagrada se dodjeljuje ambasadorima koji su na poseban način doprinijeli poboljšanju bilaterarnih odnosa s Pakistanom te se pokazali svojim radom u raznim oblastima. Ovu nagradu dodjeljuje Institut za mir i diplomatske studije koji usko djeluje uz Ministarstvo vanjskih poslova Pakistana. “Taj Institut i Ministarstvo gledaju aktivnosti svih ambasadora. Mislim da je presudna stvar bila ta što sam posjetio školu u Pašavaru. Također mi je jako bitan interreligijski dijalog. Često sam spona između američkih organizacija i njihovih vjerskih organizacija”, rekao je Makarević.

Nedim Makarević je nakon napada snimio pjesmu i spot s pakistanskim umjetnicima i pokrenuo projekat “Budi fer, budi pravedan”. “U cijelom tom prijektu se radi o tome da treba da se poštuje ljudski život gdje god bio i ne možemo dozvoliti da se prešućuju stvari. Uzeo sam od Beatlesa pjesmu i napravio ‘fusion’ sa pakistanskim umjetnicima”, rekao je Makarević.

O situaciji u Pakistanu je rekao kako se tamo svakodnevno vodi “normalan život”, ali da se eksplozije dešavaju godinama. Dodao je da tamo živi 25 bh. državljana koji se povremeno jave Ambasadi.