Pećanin o istrazi u aferi Respiratori: To je posao za Tužilaštvo BiH

Vijesti 02. maj 202019:28 > 19:32
N1

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu u ponedjeljak bi trebao biti održan sastanak u vezi afere "Respiratori", odnosno sporne nabavke 100 medicinskih ventilatora preko srebreničkog gazdinstva "Srebrena malina" za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za N1 iz više izvora.

S obzirom da Vlada FBiH i Federalna uprava Civilne zaštite, kao akteri cijele priče, djeluju na području Federacije, a firma posrednik “Srebrena malina” je s područja drugog entiteta, Republike Srpske, pitali smo ko bi trebao voditi istragu u vezi sa spornom nabavkom.

Advokat Senad Pećanin je za N1 kazao da je to posao za državno Tužilaštvo.

“Apsolutno Tužilaštvo BiH, Odjel za organizirani kriminal”, istakao je Pećanin.

Podsjećamo, Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine je u petak saopštila kako je pokrenula još jedan monitoring (praćenje postupaka javne nabavke) povezan sa nabavom respiratora.

Sve potencijalne zloupotrebe i kršenja Zakona o javnim nabavkama će biti detaljno pregledane i ako se utvrdi da je riječ o kršenju Zakona, protiv odgovornih osoba će biti podnesene krivične i prekršajne prijave”, poručeno je iz ove Agencije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad