Gasal-Vražalica o odlasku Miletića iz DF: Sve što je trebalo biti urađeno – nije

Vijesti 04. maj 202008:40 > 09:06
N1

Nekadašnja zastupnica u državnom parlamentu, danas direktorica Akademije za žene, Maja Gasal-Vražalica, mišljenja je kako afera u vezi uvoza 80 respiratora neće dobiti sudski epilog, kao što i mnogobrojne afere ranije nisu riješene. Smatra da ne treba očekivati od aktulenih osoba na funkcijama da rade u korist građana jer to nisu radili nije prije pandemije.

Govoreći u Novom danu, Gasal-Vražalica kazala je kako će i predmet nabavke respiratora biti samo statistički broj koji će biti zaveden, ali da se niko neće baviti njime.

“Mene čudi naše išćuđavanje i očekivanje da u stanju nesreće, osobe koje su prije proglašenja stanja nesreće poslednje tri decenije imenovane i postavljene na upravljačke funkcije zahvaljujući podaničkom odnosu prema stranačkim liderima i osobama koje upravljaju BiH, sada rade u korist građana. Prateći javno oglašavanje raznih osoba i društvene mreže, zaključujem da smo aktivni u proizvođenju crnog humora koji nas zabavlja i održava. Možemo ismijavati osobe na najvišim funkcijama što ne znaju staviti masku, govore registrator umjesto repirator, ali one sjede i dalje na mjestima gdje odlučuju o našim sudbinama i nisu tu dd riješe stanje krize ili stanje nesreće privedu kraju. Tu su da profitiraju u stanju nesreće kao što su to činili u periodu rada i ta praksa traje 30 godina”, rekla je Gasal-Vražalica.

Dodala je kako se logički može zaključiti da ove osobe neće ništa poduzeti, da je sve “dobro programirano i iscenirano te da se zna unaprijed ko će ovaj slučaj zaprimiti u tužilaštvu i staviti ga u ladicu istaknuvši da će slučaj biti zaboravljen za tri dana”.

“Mi ćemo se zabavljati na društvenim mrežama i tonuti”, kazala je.

S obzirom da je povećan broj nasilja nad ženama tokom pandemije, Akademija za žene pokrenula je, zahvaljujući pomoći Ambasade Austrije u BiH, E-savjtovalište gdje ženama, žrtvama nasilja, nude višemjesečne psihotretmane.

“S terena dobijamo informacije i javljaju nam se žene jer ova izoliranost i neuspostavljanje mehanizma podrške pomoći ženama žrtvama nasilja je dovelo do toga da su neke od njih bile zatvorene po 10 dana na tavanu bez struje i vode i nisu se imale kome obratiti”, kazala je Gasal-Vražalica.

Komentirajući odlazak Zlatka Miletića iz Demokratske fronte, kazala je da je to za nju bilo iznenađenje.

“Kada je došao na funkciju sekretara mi smo svi bili obradovani jer ima policijski način iz svog životnog iskustva, a to je DF-u itekako bilo potrebno da se neko pozabavi kadrovskim slaganjem. Ono što sam vidjela iz intervjua, potvrdila sam da je DF osnovala grupa ljudi koja je u rodbinskim i prijateljskim odnosima sa gospodinom Komšićem. Znam da je gospodin Miletić imao odličnu strategiju, ali kada je došao na funkciju sekretara to je ostavljeno po strani i morao je slušati lidera i određenu kliku oko lidera, a sve što je trebalo biti urađeno – nije”, rekla je.

Podsjetila je da je u DF-u bilo ljudi, poput nje, “koji su bili spremni biti glas građana, ali da DF iluzionistima koji su došli bez prijateljskih veza bili samo sanjari koji su na kraju morali ponijeti svoje ideale sa sobom i napustiti stranku”.

“Mislim da razlog njegovog odlaska nije što ne se slaže s tim što je DF srušio kantonalnu vlast u Sarajevu. Miletić je na osnovu te nove vlade dobio delegatsko mjesto u Domu naroda. Ako je to bio princip, onda je trebao da nadjača i kaže da ne želi biti dio te priče. Mislim da je on osoba koja bila više na strani da učini pravu stvar u DF-u i ovaj njegov izlazak je zato što više nije mogao da gleda i biti sudionik svega što se dešava u toj stranci. DF je opravdavao rušenje vlade na osnovu pola miliona KM koje je stavljeno na dispoziciju tadašnjeg predsjedavajućeg Elmedina Konakovića, a na 10,5 miliona KM ostaju u koaliciji i jedini su predstavnici u zakonodavnom tijelu koji se nisu oglasili po ovoj aferi ni na društvenim mrežama. Imate slučajeve da su se neki od SDA kadrova oglasili, a DF ostao suzdržan, pa se postavlja pitanje da li su i oni dio te priče”, rekla je Gasal-Vražalica.

Na pitanje šta nas očekuje nakon pandemiju kazala je kako posljedice trpimo već sada i da će građani i dalje jedva preživljavati te čekati otvaranje granica da odu.

“Tek nakon što se vratimo, ne u normalno stanje jer u njemu nismo tri decenije, već u stanje prije pandemije, bit će teško. Mi nemamo dovoljno stručnih osoba kojima je data prilika da budu na upravljačkim funkcijama i gurnute su po strani. Imat ćemo osobe koje će se i dalje baviti kako koji tender da dobiju i izvuku maskimum za sebe i svoje najbliže”, zaključila je Gasal-Vražalica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad