Handžić poredio "korona zakon" s pinjatom: 80 posto kantona će biti sahranjeno

Vijesti 04. maj 202011:41 > 11:58
Screenshot

U Sarajevu je nastavljena sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je prekinuta 28. aprila, a na kojoj se trebaju izjasniti o zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije koronavirusa. Delegat Vibor Handžić kazao je kako je pred njima zakonsko rješnje koje je napravljeno 40 dana nakon proglašenja stanja nesreće s kojim se niko ne slaže osim premijera, ministara u štabu i nekoliko savjetnika. Korona zakon je poredio sa pinjatom i istakao kako će, ako ovakav zakon bude usvojen, 80 posto kantona propasti.

“Prevazilaženje ovako kompleksne situacije podrazumijeva intenzivne razgovore sa svim stranama, poslodavcima i radnicima, posebno s kantonima i lokalnim zajednicama u vezi sa finansijskim aktima. Federacija je napravila privid komunikacije pozvavši političke stranke, a sve prijedloge, posebno stranaka iz opozicije, nabila nogom. Da je produkt zajedničkog dijaloga, mi bismo imali zakon koji bi možda jednoglasno izglasali”, rekao je Handžić.

Podsjetio je da je na desetine ljudi danas na biroima, a da nema razumnog rješenja ni za one koji su imali tu sreću da ostanu zaposelni. Naglasio je kako je najbolji pokazatelj o kakvom zakonu jer riječ taj što ima 120 amandamana, a ima 14 članova.

“Vlada FBiH apsolutno s ovim rješenjem ne ulijeva povjerenje kod nikoga. Sama Vlada poslala je 12 amandmana na svoj zakon. Mijenjaju se članovi štaba u pola nesreće, svađate se između sebe, niko vam ne vjeruje. Morali ste ovaj fantomski zakon poslati kantonima na mišljenje, da se zajednički vidi finansijski aspekt koliko ko može izdvojiti sredstava, da budžeti ostanu solventni, a poslodavci i radnici vide korist. Garantujem da će 80 posto kantona i lokalnih zajednica ovo vladino rješenje sahraniti”, rekao je Handžić.

Istakao je kako ovo “rješenje” nije pomoć nikome već mini rebalans budžeta kako bi se spasila još jedna kategorija – penzioneri, a poslodavac od ovoga nema koristi jer vćina neće moći isplatiti plate radnicima, dok radnik u ovom dokumentu uopće nije prepoznat.

“Radnicima će veći benefit biti da s prijave na biro jer će dobijati minaln iznos plate jer žmirite pred činjenicom da ćete ovakvom politikom uništiti budžet FBiH. Kako ćete isplatiti penzije kada se Fond ne bude punio i ko će plaćati poreze kada se biznisi ugase?Da li vjerujete da će reačni sektor oživjeti na talasu javnog sektora?”, upitao je.

Rekao je kako se Vladi FBiH pokvarila iglica na kompasu te ponovio kako su FBiH ogodile dvije krize – jedna izazvana virusom, druga ekonomskim rješenjima Vlade FBiH.

“Ima igračaka pinjata, životinjica što se napuni slatkišima i zakači na plafon, djetetu zavežete oči, zavrtite ga nekoliko krugova da mu se malo zamanta dok ne pogodi igračku. Tako se meni čini ovaj plan”, rekao je Handžić.

Kako su naveli iz Vlade FBiH, zakon predviđa subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Propisuje ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit i ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti.

Za primjenu ovog zakona planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede, a to je predviđeno usvojenim rebalansom ovogodišnjeg budžeta FBiH.

Uz taj zakon ide i zakon kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće o kojem će se također izjašnjavati delegati.

Zakon je naišao na negodovanje brojnih sektora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad