Nekić za N1: U toku revizija FUCZ-a, dvije godine nema komisije za reviziju

Vijesti 05. maj 202011:53 > 12:02
N1

Generalni revizor Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine Dževad Nekić otkriva za N1 da je revizija Federalne uprave civilne zaštite počela u 2019. godini, iako Ured nije revidirao FUCZ od 2014. godine. Također naglašava problem neformiranja parlamentarne komisije za reviziju i postavlja pitanje: ima li smisla baviti se revizorskim izvještajima iz 2017. i 2018. godine.

Svjedoči da Uredu nije dozvoljena revizija Pretis d.d. i Operatera za obnovljive izvore energije.

N1: Zašto se rad Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH iz 2017. i 2018. godine ne razmatra u Parlamentu već dvije godine?

Nekić: Ured za reviziju institucija u FBiH redovno u skladu sa Planom provodi reviziju i dostavlja sve izvještaje kako je Zakonom definisano – Parlametnu i “parlamentarnoj komisiji” odgovornoj za reviziju, ali ta komisija već dvije godine ne postoji. Nije formirana. Izvještaji koje smo uradili za 2017. i 2018. godinu još nisu bili predmet razmatranja komisije, s obzirom da komisija ne postoji. Parlament je zapravo uskraćen za informacije kada je u pitanju naš rad. Ja sam se dva puta obraćao Parlamentu tražio razgovor, međutim oni nikad nisu našli za shodno da obezbijede takav jedan termin na kome bi im ukazao na sve ove probleme. Poslali smo i pismenu urgenciju da se založe da se komisija što prije formira.

N1: Da li ima smisla raspravljati o nečemu što se desilo prije tri godine, jer do tada sve što je neko učinio nezakonito može takoreći “pospremiti”?

Nekić: Mnoga pitanja, mnoge utvrđene nepravilnosti koje smo konstatovali u našim izvještajima, postavlja se pitanja da li su više i aktuelna ta pitanja i da li ima smisla razgovarati. Sada je 2020. godina i da budu ti izvješataji od prije tri i dvije godine predmeti rasprave to će biti samo da se formalno pređe preko toga a ne da se suštinski uputi u detalje same nalaze naših izvještaja.

N1: Je li vlast obezvrijedila Ured za reviziju ako se ne žele čak ni sastati sa vama?

Nekić: Ne znam kako bih to protumačio. Ali je neshvatljivo da se formira Parlament a mi kao Ured za reviziju smo jedini odgovorni Parlamentu. Kad je u pitanju naš budžet, jedini naš se usvaja po posebnoj proceduri u odnosu na sve subjekte. I nama komisija odgovorna za reviziju treba da usvoji naš budžet. I ministarstvo finansija Federacije kada komisija usvoji budžet dužno je samo taj budžet da uvrsti.

N1: Šta je sada s budžetom, kako se finansirate?

Nekić: Finansiramo se u skladu sa prijedlogom koji mi dostavimo, mada ne postoji taj stav i odobrenje komisije za naš budžet. To je jedino u Federaciji. Vi u RS-u imate komisiju i na državnom nivou. Čak revizorski izvještaji na državnom nivou su tačka dnevnog reda na Predstavničkom domu i Domu naroda.

N1: Šta onda ne štima u Federaciji?

Nekić: To oni znaju šta ne štima. Mi znamo da ovo što radimo i nije vidjelo svjetlo dana putem komisije i Parlamenta. To je veliki nedostatak. To bi doprinijelo boljoj implementaciji svih preporuka.

N1: Je su ikada pravosudne institucije zbog vaših revizorskih izvještaja osudile nekoga ili otvorila veliki predmet korupcije i kriminala?

Nekić: Ja se ne sjećam da nešto posebno ima. Pogledajte samo naše izvještaje gdje je navedeno mnog neregularnosti. Uopšte se ne provode javne nabavke. Tužilaštvo kaže da je to prekršaj. Onda je upitno da li treba uopšte provoditi javne nabavke.

N1: Kada govorimo o Federalnoj upravi civilne zaštite, posljednji objavljeni revizorski izvještaj ove institucija je iz 2014. godine gdje su utvrđene brojne nepravilnosti. Zašto nemamo već šest godina reviziju u ovoj Upravi?

Nekić: FUCZ kao subjekt naš koji treba da revidiramo nije u kategoriji obaveznih subjekata za reviziju. Radi se o budžetkom korisniku koji shodno našem planu i osnovu naših rizika i drugih informacija sačinjavamo plan za reviziju svake godine. Oni su bili revidirani posljednji put 2014. to je činjenica, ali isto tako prije toga su bili revidirani 2012. i 2013. godine. I sada se već radi revizija 2019. godine.

N1: Kada možemo očekivati revizorski izvještaj za FUCZ?

Nekić: Prethodna revizija je završena, a u ovom periodu će se raditi završna revizija. Imajući u vidu sva ova dešavanja, kada je otežan pristup dokumentaciji, sve informacije mi prikupljamo elektronskim putem i onda će to u skladu sa Zakonom biti prvo dostavljeno subjektu za reviziju a onda ćemo javno objaviti izvještaj nakon završetak revizije. Plan je da objavimo polovinom godine objavimo izvještaj o FUCZ-u ali sve će zavsiti i od pandemije.

N1

N1: Šta kaže Zakon, koje su to institucije koje morate svake godine revidirati?

Nekić: Ono što je zakonom predviđeno to su: Vlada FBiH, predsjednik i potpredsjednici, Parlament i sva ministarstva Federacije. To su obavezni subjekti za reviziju i vladini izvještaji o izvršenju budžeta Vlade Federacije svake godine se revidira. Ostali idu shodno planu, jer mi kao Federalni ured za reviziju, pored budžetkih korisnika imamo u nadlženosti na nivou Federacije: kantone, optšine, zavode, javne ustanove, javna preduzeća i preduzeća u kojima je država vlasnik 50 plus jednu dionicu. To dođe preko 2.000 subjekata u nadležnosti ovog Ureda. Nedostatak ljudskih resursa u prološti bio je veliki nedostatk ovog Ureda. Ja sam stupio na mjesto generalnog revizora 2016. godine, tada smo imali 50 revizija godišnje, sada imamo 93 revizije.

N1: Na osnovu čeka praviti Plan koga revidirati pored ovih zakonskih obaveznih?

Nekić: Plan pravimo iz naših izvora ali i medijskih navoda. Imate naprimjer Pretis d.d. Vogošća. Mi smo planirali također Pretis za reviziju i pokušali smo to da uradimo, međutim nije nam dozvoljeno da se uradi ta revizija. Mi smo obavijestili sve nadležne institucije i Vladu.

N1: Zašto vam nije dozvoljeno da uradite reviziju u Pretisu?

Nekić: Jednostavno oni smatraju da bez saglasnosti resornog ministarstva oni nama ne mogu omogućiti tu reviziju.

N1: Pa moraju li? Šta Zakon kaže?

Nekić: Zakon je tu jasan. Oni su subjekt za reviziju gdje mi treba da oragnizujemo reviziju i mi smo sve pokušali. Obavijestili smo i nadležno kantonalno tužilaštvo. Čak što je meni i zabranjavajuće Tužilaštvo KS nas je obavijestilo da se radi o prekršaju Zakona o reviziji. A nisu zapravo podveli pod ometanje službenog lica u vršenju svojih poslova. Imali smo i operater za obnovljive izvore energije koji smo također pokušali revidirati čak je bilo naznaka i krenulo se u posao, ali nam nikada nisu dostavili dokumentaciju. Obavijestili smo sve nadležne i Vlade. Ali također i ovdje oni koji su nam trebali da obezbijede uslove da radimo ali to je izostalo. Ta revizija nikada nije provedena i mi smo donijelo odluku o obustavi revizije. Od Tužilaštva KS za taj slučaj još nismo dobili odgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad