Porezna uprava: U FBiH 507.972 zaposlene osobe

Vijesti 05. maj. 202012:25 > 12:27
Podijeli:
Izvor: N1

Porezna uprava Federacije BiH (PU FBiH) objavila je najnovije podatke prema kojima ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 1. maja ove godine, po prebivalištu osiguranika, iznosi 507.972, dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 508.248.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka, pojasnili su iz PUFBiH.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom, navode iz Porezne uprave Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad