Džaferović i Lajčak: Summit je perspektiva za kandidatski status

Vijesti 05. maj. 202014:17 > 14:23
Podijeli:
Izvor: N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Predsjedavajući Džaferović i specijalni predstavnik EU Lajčak su u telefonskom razgovoru razmijenili mišljenja o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o posljedicama pandemije korona virusa. Konstatovano je da je podrška koju je EU pružila Bosni i Hercegovini izuzetno značajna, te da će u velikoj mjeri doprinijeti ublažavanju posljedica pandemije.

Razgovarano je i o nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine, kao i inicijativi Predsjedništva BiH da se što prije implementira 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Lajčak je pozdravio aktivnosti koje je Predsjedništvo BiH preduzelo na ubrzavanju evropskog puta i iniciranju ubrzanog provođenja reformi. Tema razgovora bio je i Summit EU – Zapadni Balkan u Zagrebu, koji će biti održan sutra u formatu video-konferencije. Predsjedavajući Džaferović i specijalni predstavnik EU Lajčak su se saglasili da je ovaj summit prilika da se Bosni i Hercegovini otvori perspektiva dobijanja kandidatskog statusa u što skorije vrijeme.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad