Nekić za N1: Bez revizije u Civilnoj zaštiti od 2014. godine

Vijesti 05. maj 202018:03 > 18:45
N1

Dževad Nekić, generalni revizor za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da je Federalna uprava civilne zaštite posljednji put revidirana 2014. godine uz pojašnjenje da ova Uprava nije među subjektima čiji se rad revidira svake godine.

”Federalna uprava civilne zaštite kao subjekt koji mi trebamo da revidiramo, nije u kategoriji obaveznih subjekata za reviziju. Oni su 2014. posljednji put revidirani i sada se rade 2019. Prethodna revizija je završena i u narednom periodu će se raditi završna revizija, imajući u vidu sve okolnosti – otežan je pristup dešavanjima, sve informacije prikupljamo elektronskim putem i kada se to završi, izvještaj će biti objavljen’‘, ispričao je on za N1.

On je kazao da Ured redovno provodi revizije i dostavlja izvještaje Parlamentu odnosno Komisiji odgovornoj za reviziju.

Ta komisija nije formirana i izvještaji za 2017. i 2018 nisu bili predmet razmatranja. Parlament je uskraćen za informacije, dva puta sam se obraćao Parlamentu, ali nisu našli za shodno da obezbijede termin. Poslali smo i pismenu urgenciju da se založe da se fomira ova komisija’‘, rekao je on uz konstataciju da se postavlja pitanje koliko su takvi izvještaji aktuelni i ima li o njima smisla razgovarati nakon tri godine.

Uskoro donosimo video razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad