Đajić za N1: U RS stiže 50.000 brzih testova

Vijesti 05. maj 202017:44 > 18:07
N1

Direktor UKC RS Vlado Đajić kazao je kako stanje u ovoj ustanovi pod kontrolom te da je 57 radnika oboljelo od korona virusa što je, prema njegovim riječima, najniži broj poredeći sa zemljama svijeta. Otkrio je kako će UKC RS biti prva ustanova u regiji koja će dobiti brze testove, a koji stižu za sedam dana.

U razgovoru za Dan uživo kritikovao je medije kazavši kako nije bilo nikakvih dramatičnih događaja, pa ih je čak optužio i da su lagali.

“Dosta je pacijenata koji imaju tešku obostranu upalu pluća. Bavimo se njihovim liječenjem i kvalitetnim prijemom novih pacijenata. Stanje u centralnom bloku je pod kontrolom, mi smo se za ovo pripremili prije mjesec dana i napravili smo protokole. Laži su da ne postoje protokoli i da se krše. Kada pacijent dođe u Centralni blok, uzima se bris, oni su odvojeni od drugih pacijenata, a medicinsko osoblje ima opremu. Kada stigne test smješta se na odjel”, rekao je Đajić.

Naveo je kako nije bilo nikakvog klastera niti je bolest Covid-19 prešla s pacijenta na pacijenta, s pacijenta na radnika ili s radnika na pacijenta.

“Osoblje koje je zaraženo, zarazilo se van UKC-a”, naglasio se.

Na pitanje novinarke N1 koliko pacijenata je prebačeno u niže odjele, ponovo je kritikovao medije navodeći kako ne trebaju širiti takve vijesti koje su preplašile ljude pa i pacijente. Nije htio konkretno odgovoriti, pa je nakon ponovljenog pitanja rekao: “Vrlo mali broj, 4-5 osoba, to je beznačajan broj.”

Rekao je kako je na današnjem sastanku direktora bolnica s minstrom zdravlja RS Alenom Šeranićem, napravljen plan i analiza s ciljem bolje organizacije. Rečeno je da zaštitne opreme imaju svi dovoljno i da su svi zadovoljni jer nije bilo niti jedne primjedbe na rad direktora bolnica.

Za N1 je otkrio kako će UKC RS biti prva ustanova u regiji koja će dobiti brze testove koji za 15 minuta daju rezultat. Oko 50.000 testova trebalo bi stići za sedam dana. Samim time, broj testiranja će biti povećan, olakšan i znat će s presijek stanja.

Govoreći o tome kako niko od osoblja s Covid klinike nije zaražen, rekao je da su poštivali sve procedure te da su se i on i osoblje testirali više puta i da su nalazi bili negativni.

“Imamo 163 pacijenta. Umorili smo se. Samo da uradite vizitu, presvučete ih, ate terapiju je mnogo. Ali zadovoljni su što su dobili nagradu i odnosom Republičke uprave. Raspoloženje je na nivou”, rekao je Đajić.

Pohvalio je svoje radnike i bolnicu kazavši da su najbolji Klinički centar koji ima operacione sale poput svemirskih brodova.

“Ovdje preživljavju bebe koje se rode s 500 grama, šije ruka koja je donesena u plastičnoj vrećici iz Prijedora itd”, rekao je Đajić.

Poručio je kako, bez obzira na pandemiju, nastavljaju s projektom prijeko neophodne garaže za koju je završen međunarodni tender i izabrana firma koja je ponudila najbolje uvjete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad