Ćerimagić za N1: Ugled BiH je loš, mala su očekivanja

Vijesti 06. maj 202009:16 > 09:19
N1

Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost, gostujući u programu N1 kazao je da BiH ne uživa veliki ugled u EU, te da bi fokus domaćih političar i civilnog sektora trebao biti na ispunjavanju 14 preporuka Evropske komisije koje je država dobila u maju 2019. godine.

Ćerimagić je kazao da se jako često razgovara o odnosu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, odnosno o važnosti tog odnosa i dijaloga. Istakao je kako je pandemija korona virusa pokazala da su Zapdni Balkan i EU upućeni jedni na druge.

“Bilo da se radi o trgovini, ulozi stanovništva iz Zapadnog Balkana u EU, koji su došli ne samo u vrijeme ratova devedesetih, nego i nakon ratova da rade i žive. Samo u Njemačkoj je 50.000 radnika koji rade u zdravstvenom sistemu i njihov doprinos je veliki”, kazao je Ćerimagić.

On tvrdi da nije upitno da li postoji odnos između Zapadnog Balkana i EU – već koliko smo sposobni da on bude što kvalitetniji i korisniji za obje strane.

Osvrćući se na pandemiju COVID-19 rekao je kako je to pitanje bilo na početku posmatrano sa određenom dozom EU-centričnosti.

“Kako je odmicalo vrijeme, vidjelo se da u mnogim stvarima i inicijativama, geografsog položaja, da Evropska komisija ne može posmatrati samo sebe . To se vremenom i dogodilo”, kazao je.

Danas se putem video konferencije održava sastanak u vrhu EU i zemalja zapadnog Balkana. Evropska unija i zapadni Balkan ujedinjeni su u borbi protiv bolesti COVID-19, poručuju organizatori, te smatraju da je sastanak na vrhu prilika za isticanje uzajamne solidarnosti i saradnje u ovim kriznim vremenima.

“Ovaj samit služi da se politički potvrdi taj pristup u kojem smo svi zajedno”, izjavio je Ćerimagić.

“Samit je pokušaj da se pošalje takva poruka. Ako je bilo EU-centričnog pogleda, razlog su Španija i Italija koje su bile u središtu pandemije. Želi se poslati poruka da zemlje Zapadnog Balkana nisu zaboravljene, da su inicijative Zapadnog Balkana dobro došle u EU i da će se pokušati odgovoriti na njiH”, naveo je.

Ćerimagić je kazao kako je propuštena šansa sa novom metodlogijom da se jasno definira vizija Zapadnog Balkana i EU, ali je naveo da EU perspektiva postoji – te da je na zemljama Zapadnog Balkana da ubijede članice EU da se supremne za naredne korake.

Kandidatski status za EU se smatra određnim pokazateljem predanosti zemalja, te se smatra i uspehom ako zemlje uspiju ubijediti EU, Evropsku komisiju pa i grđaane EU da su spremne na taj korak.

Trenutno su u fokusu Albanija i Sjeverna Makedonija zbog otvaranja pregovora, poručio je Ćerimagić, mada ni za jednu zemlju ne postoji datum, ali je potvrda odlučnosti tih zemalja da imaju evropsku perspektivu.

Koliko je dug put BiH?

“Ono što mi je zanimljivo jeste način na koji je u par sedmica glavnina razgovora u medijima i javnosti potpuno pomjerena. Ustavni sud, visoke političke teme jednostavno su se pomjerili na teme zdravstvenog sistema, ekonomske politike, da li imamo finansijsku situaciju za borbu protiv pandemije, javne nabavke kako se obavljaju…”, rekao je.

To pomjeranje fokusa je za njega najzanimljiviji iz razloga što oslikava pogrešan pristup BiH EU, rekavši da se zapravo kompletan fokus nalazi u 14 preporuka Evropske komisije Bosni i Hercegovini u maju protekle godine.

“Evropska unija je godinama radila na izradi novih zakonskih okvira o javnim nabavkama u BiH što bi rezultiralo drugačijim rezultatima da je bilo više fokusa i pritiska na tome”, rekao je.

“Evropska komisija je odredila 14 prioriteta, puno je stvari tu. BiH mora poraditi na tim prioritetima da dobije preporuku za kandidatski status. Ugled BiH je loš, mala su očekivanja. Od Mišljenja EK niko iz Brisela nije reagovao, jer je kompleksna ta lista. Mene je iznenadila priča o 14 prioriteta, jer je jasno koliko je proces težak”, izjavio je.

“U BiH postoje političari – ali i oni koji učestvuju u tom procesu, koji vide važnost sjedenja zajedno i razgovaranja o svim temama. Ali od preporuke ne moramo biti daleko, pod uslovom da političari i civilni sektor se okupe na poseban način i da se pokuša gurati ta priča u jednom smjeru”, rekao je Ćerimagić za N1.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad