Pravila po kojima će kafići u RS-u raditi od 11. maja

Vijesti 06. maj 202012:56 > 13:38
N1

Republički štab za vanredne situacije RS donio je jučer mjeru da od 11. maja počinju raditi ugostiteljski objekti. Institut za javno zdravstvo RS izdao je uputstvo za postepeno ublažavanje mjera za kafiće, restorane i dr.

Ovi ugostiteljski objekti mogu organizovati rad isključivo u baštama objekata, a radno vrijeme će biti od sedam ujutro do 19 sati.

“Stolovi u bašti se postavljaju tako da postoji distanca od dva metra između osoba koje sjede za različitim stolovima. Za jednim stolom maksimalno mogu sjediti tri osobe osim ako se ne radi o članovima jednog domaćinstva”, navodi se u uputstvu.

Ugositeljski objekti moraju osigurati dezinfekciju ruku na ulazu u baštu, a osobolje mora držati fizičku distancu od dva metra. I gosti i osoblje moraju imati maske i rukavice.

“Piće i hranu treba platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta za izdavanje/preuzimanja narudžbe: jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno. Ukoliko to nije moguće organizovati, zaposleni moraju obavezno između naplate i izdavanja narudžbe dezinfikovati ruke i pult na kome se vrši istovremeno naplata i izdavanje narudžbe”, navodi se u uputstvu.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS navode kako je poželjno korištenje jednokratnih čaša i drugog posuđa.

“Obavezna je dezinfekcija stolova poslije odlaska svakog gosta, a dezinfekcija prostora, površina i sanitarnih čvorova najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske”, zaključuje se u uputstvu.

Institua za javno zdravstvo RS izdao je uputstva i za frizerske salone, zanatske radnje, teretane na otvorenom, knjižare i druge radnje. Više informacije potražite na zvaničnoj Facebook stranici Instituta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad