Kako danas Romi slave Đurđevdan

Vijesti 06. maj 202017:20 > 18:36
N1

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju praznik Sv. Đorđa, u narodu poznatiji kao Đurđevdan. Ovaj praznik prihvatili su i Romi za koje je ovo jedan od najznačajnijih praznika kojim ispraćaju zimu i slave dolazak proljeća. Tradicionalna okupljanja na otvorenom i slavlje uz muziku i zabavu ove godine su izostala. Ipak u krugu svojih porodica i sa najbližim prijateljima Romi u naselju Križ, u Visokom, obilježili su Đurđevdan.

“Ostavljam bolest, uzimam zdravlje“, rečenica je koju Romi izgovaraju vežući crvene krpice za grane drveta drena uoči Đurđevdana. Vjeruju da im to donosi zdravlje, a na sam praznik najstariji član porodice ukućane budi dodirujući ih grančicama drena i izgovarajući rečenicu posebnog značenja, danas naročito.

“Zdrav bio ko drenovina. I to se udara pet, šest puta, ne jako, nego polako, da ne bi dijete zaplakalo. To je tradicija. Ja imam 65 godina, to je i moja mati radila i moj otac za nas i mi danas za svoju unučad, za svoju djecu”, priča Ahmet Halilović.

“Kada dođete u omahu dan prije Đurđevdana možete vidjeti članove porodice od najmanjeg do najvišeg. Tako da je zabavno za djecu da dođu i prisustvuju tome, tako da i oni prenose tradiciju. Stariji prenose mlađim genercijama i tako to ide u krug”, otkriva Medina Spahić.

Iako u manjem broju zbog pandemije korona virusa Romi iz Visokog ipak su ispoštovali tradiciju i jučer se okupili na prirodnom izvoru vode u naselju Carica, a umivanje vodom u koju je potopljena drenovina i cvijeće nije izostalo ni ove godine.

“Moli se Boga za zdravlje, djeca ustaju, omahovinom se umivaju ima i crveno jaje. Taj simbol jajeta pokazuje crvenilo, da je čovjek bar crven u toku godine”, kaže Halilović.

Cvijeće za plodnost i rađanje, voda za brisanje grijeha, a vatra za bolje dane, simboli su Đurđevdana. Ove godine izostala su masovnija okupljanja u dvorištima kuća.

“Tačno na ovom mjestu se palila vatra. Ovdje se narod zabavljao, bila je muzika, veselili su se, okupljao se narod i bilo je veoma lijepo. Družili su se”, dodaje Spahić.

Naselje Križ jedno je od tri romska naselja u Visokom u kojem živi 100 romskih porodica. Nezaposlenost je jedan od najvećih problema, što je posebno izraženo za vrijeme pandemije. Poseban problem imaju porodice koje uprkos svemu žele školovati djecu.

“Obrazovanje je sada ključni problem. Mnogo Roma nema pristup internetu i onda je otežano i djeci da prate nastavu. Ili ako imaju pristup internetu, najčešće ima u jednoj porodici više djece, a jedan je mobitel”, pojašnjava Spahić.

“Posla nema, jer neće niko Roma zaposliti. Evo ja imam dva sina, jedan automehaničar, jedan trgovac – ništa”, ističe Halilović.

Đurđevdan je nekada označavao vrijeme kada su Romi pokretali čerge na put, danas je to praznik radosti, sreće i novih početaka. Uz nadu u bolje sutra protekao je ovogodišnji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad