Ured za borbu protiv korupcije KS utvrdio više nepravilnosti u nabavci maski

Vijesti 06. maj 202017:35 > 17:41
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Kantonalna uprava civilne zaštite KS dostavila je 7. aprila Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Iinformaciju o javnim nabavkama koje je provela od 1. marta ove godine do okončanja prirodne i druge nesreće uzrokovane korona virusom. Među njima je i javna nabavka zaštinih maski koju su izvršili do preduzeća registrovanog za njegu i održavanje tijela Panta Rei. Utvrđeno je nekoliko nepravilnosti.

Kako su za N1 rekli iz Ureda za borbu protiv korupcije, KUCZ KS je od 1.3.do 6.4. imala 19 postupaka javnih nabavki od kojih je 12 pokrenuto i realizovano nakon proglašenja stanja nesreće i odnose se na nabavku sredstava za prevenciju i zaštitu od korona virusa.

“Prilikom analize dostavljene Informacije o provedenim/realizovanim javnim nabavkama u KUCZ i izvršenog uvida u Bazu podataka o javnim nabavkama na poratlu Vlade KS, kod javne nabavk navedene pod rednim brojem 8. ‘Jednokratne maske”‘u dostavljenoj informaciji uočene su određene nepravilnosti/neusklađenosti koje se odnose na naziv javne nabavke i iznos realizovanog ugovora koji nije isti u Informaciji dostavljenoj Uredu i u Bazi podataka o javnim nabavkama”, navode iz Ureda.

U Informaciji koju je KUCZ dostavila Uredu navodi se da je provedena javna nabavka “Jednokratne maske” u iznosu od 52.650 KM te da je ugovorna firma bilma Panta Rei d.o.o. Bijeljina, a u Bazi podataka o javnim nabavkama na portalu Vlade KS evidentirano je da je provedena javna nabavka “Zaštitnih maski”, u iznosu od 56.650 KM te da je ugovorna firma bila Panta Rei d.o.o. Bijeljina.

“Izvršenim uvidom u prilog PDF ugovora u Bazi podataka o javnim nabavkama, na portalu Vlade KS, konstatovano je da je KUCZ zaključila Ugovoro o javnoj nabavci “Zaštitnih maski troslojnih-jednokratnih” s firmom Panta Rei d.o.o. Sarajevo, a ukupna vrijednost ugovora iznosi 52.650 KM. Također se u Ugovoru navodi da je cijena fiksna i da ne podliježe nikakvim promjenama za vrijeme trajanja Ugovora”, kažu iz Ureda.

Nepravilnost/neusklađenost u odnosu na dostavljenu Informaciju Uredu su te da naziv javne nabavke nije isti, navedeni su različiti nazivi u Informaciji dostavljneoj Uredu, u Bazi podataka o JN, te u Ugovoru koji se nalazi u Bazi podataka o JN kao prilog. Iznos iz Ugovora odgovara iznosu iz informacije dostavljene Uredu, dok je sjedište firme različito u Ugovoru u odnosu na dostavljenu Informaciju i Bazu podataka JN.

“Ured je kod ranije navednih ugovornih firmi, s obzirom na njihovu klasifikacionu djelatnost i predmet javne nabavke koju je provela KUCZ KS utvrdio određene nelogičnosti jer je poslovni subjekt Panta Rei d.o.o. Bijeljina sa sjedištem u Bijeljini, po kvlasifikacionoj djelatonosti poslovni subjekat koji se bavi trgovinom na veliko računarima, perifernom opremom i softverom, upravljanjem računarskom opremom i sistemima, obradom podataka, uslugom hostinfa i djelatnoti u vezi s njima, te obradom podataka. Također, je usko specijalizirano i za prodaju i servis računara, štampača, digitalnih fotoaparata, multimedijalnih uređaja, UPS uređaja, potrošnog materijala za računare, telefone, fax aparate, klima uređaje, fotokopir aparata, digitalnih kamera, audio opreme, video opreme i bijele tehnike, te usluge web dizajna. Poslovni subjekat Panta Rei d.o.o. Sarajevo sa sjeidštem u Sarajevu po klasifikacionoj djelatnosti je subjekat koji se bavi djelatnošću za njegu i održavanje tijela, djelatnošću za poboljšanje fizičkog stanja i raspoloženja”, navode iz Ureda u odgovoru na upit N1.

Ured za borbu protiv korupcije KS je dopisom 5.5.2020. zatražio od KUCZ KS da se izjasni o uočenim nepravilnostima u predmetnoj nabavci te u roku od tri dana informiše ured. Nakon dostavljanja tražene informacije Ured će postupiti po ovom predmetu u skladu sa svojim nadležnostima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad