Mještani Vitalja u strahu, žive između nekoliko klizišta

Vijesti 06. maj 202018:01 > 18:47
N1

Saobraćaj u mjestu Vitalj kod Kladnja obustavljen je danas za šlepere i teretna motorna vozila s prikolicom, dok ostala vozila ovom dionicom saobraćaju naizmjenično, zbog reaktivacije klizišta. Klizište ugrožava nekoliko stambenih objekata, a mještani strahuju šta će biti sa njihove imovine. Iz Opštine Kladanj kažu da su nekoliko puta tražili od Cesta Federacije BiH da krene u sanaciju klizišta na saobraćajnicima za koje su nadležni.

Klizište se prvi put aktiviralo prije desetak godina i često se reaktivira, a Ceste Federacije su ovih dana krenule u potpunu sanaciju. Međutim, nakon otvaranja trupa klizišta, došlo je do propadanja ceste.

“Klizište je velike površine. Nalazi se između puta M-18 Sarajevo-Tuzla i puta M-19 Kladanj-Vlasenica-Zvornik. Prijeti da ugrozi obje putne komunikacije”, ističe Senad Šarić, Opština Kladanj.

Klizište ugrožava šest stambenih objekata. Na nesreću mještana, to nije jedino. Okruženi su sa više klizišta i više puta su popravljali put i most.

“Ovo sad što se radi, zemljište klizi dole. Naravno da se bojim. Prijeti opasnost da sve propadne jer je šuma sva snešena. Ovamo će na moju parcelu. Opasno je i štali i kući, svemu”, poručuje Hamid Patković, mještanin.

“Kada se zemlja puno sasuši… Kada je kiša, pomiče i sastavi se. Šta ću? Zasadimo drvo nekada”, dodaje Sejda Hasanović, mještanka.

Ovi ljudi su raseljene osobe iz Vlasenice i kažu da nemaju gdje dalje seliti. Moraju živjeti na nestabilnom terenu, strahujući od svake nove kiše, a posebno se plaše zemljotresa.

“Kuće pucaju pa zamažemo, uradimo. Temelji posebno imaju pukotine. Pojavi se, zamažemo i tako”, priča Patković.

“Ovdje smo napravili kuću i kupili ovo. Nismo dobili donacije tamo nikada. Šta sad ovo ako ode? Kud ćemo? Nigdje ništa nemamo”, žali se Hasanović.

Lokalna vlast uradila je projektnu dokumentaciju za šest klizišta u zoni lokalnih puteva te kod viših nivoa vlasti aplicirala za sredstva koja još uvijek čeka.

Osim ovog velikog klizišta, Opština Kladanj zatražila je od JP Ceste Federacije BiH sanaciju još tri velika klizišta. Kada je u pitanju ovo ovdje, očekuje se da radovi budu završeni za mjesec dana. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad