Iz SABNOR-a za N1 o misi žrtvama Bleiburga u Sarajevu: Objavili su rat BiH

Vijesti 08. maj 202009:27 > 09:44
Podijeli:
Izvor: N1/Arhiv

Počasni bleiburški vod najavio je na za 16. maj održavanje nekoliko događaja za žrtve Bleiburga među kojima je i onaj u Sarajevu. Kako je najavljeno, tog dana će u u 12:15 sati održat će se sveta misa u Katedralnoj crkvi u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Iz SABNOR-a Bosne i Hercegovine najavljuju oštre reakcije. Ne izostavljaju ni mogućnost protesta u glavnom gradu naše zemlje.

“Mislim da sve to mi ne možemo prihvatiti, da nas bilo ko vodi ka Ademagi Mešiću i njegovoj politici koja je poražena ‘45. godine. Mi smo se davno, kao društvo, opredijelili da slijedimo ideje Nurije Pozderca. Jedan je potpredsjednik AVNOJ-a, a drugi ustaški doglavnik. Svi oni koji nas vraćaju i podsjećaju na ideje koje su davno prevaziđene i poražene, a Sarajevo ih je krvavo platilo, 11 hiljada žrtava uglavnom ustaškog terora. I sada neko slaviti na bilo koji način krvnike Sarajlija u Sarajevu je otvaranje teških rana, raspirivanje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, što bi vlast morala sankcionirati”, kazao je za N1 predsjednik SABNOR-a BiH Sead

  .

VEZANE VIJESTI

Ne osporava crkveno odavanje pošte umrlim, ali u ovom slučaju govorio je i o samom inicijatoru i organizatoru cijelog događaja. 

“Znamo ko je organizator, Počasni bleiburški vod, koji je direktni nasljednik ideologije Nezavisne Države Hrvatske. To je politički skup pod okriljem Crkve. Kardinal Vinko Puljić se mora jasno opredijeliti i odgovoriti građanima je li s njima i kompletnim civiliziranim svijetom Evrope. Ta najava da će se to do desiti u Sarajevu u predvečerje Dana Evrope, nije to slučajno, je pljuska cijeloj BiH, svemu pozitivnom u ovoj državi i mi kao antifašisti BiH sigurno ćemo svim legalnim sredstvima odgovoriti najžešće na to”, kazao je Đulić za N1, te dodao:

“Ne damo BiH nikome i ne damo da nas vraćaju u period ‘41. godine kada su zaigrali krvavo kolo u BiH. Ovim činom objavili su rat BiH i mi imamo pravo da se branimo i branit ćemo se svim legalnim sredstvima koje nam Ustav BiH daje”.

Kako je naveo, postoji ideja o protestima u Sarajevu, ali će eventualnu odluku o tome donijeti sutra u Jablanici.

“Vidjet ćemo, ne odstajemo ni od proststa, obraćanja cjelokupnoj međunaordnoj zajednici, traženja od oragana vlasti da poduzmu neke mjere”, naveo je Đulić za naš portal.

Organizator centralne komemoracije je nevladino udruženje registrovano Austriji Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad