Lejla Dautbašić prvostepeno osuđena na četiri godine zatvora

Vijesti 08. maj 202010:45 > 10:50
Podijeli:
Izvor: N1

Općinski sud u Sarajevu oglasio je krivima Lejlu Dautbašić, Džanu Riković Delimustafić, Berinu Jašarević, Zoricu Miličević Buljubašić i Mirhu Feriz, saopćeno je jutros iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Kako je navedeno u saopćenju, Lejla Dautbašić osuđena ja na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i tri mjeseca zbog krivičnih djela prevara, obmana pri dobijanju kredita i krivotvorenje isprave. Za ista krivična djela Džana Riković Delimustafić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita, Berini Jašarević izrečena je uvjetna osuda u trajanju od dvije godine koja se neće izvršiti ukoliko optužena u roku od pet godina od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Zorica Miličević Buljubašić zbog krivičnog djela obmana pri dobijanju kredita osuđena je na uvjetnu osudu od jedne godine i osam mjeseci, dok je Mirha Feriz zbog istog krivičnog djela osuđena na jednu godinu i tri mjeseca uvjetno. Optužene se terete da su u periodu od septembra do decembra 2015. godine, nakon što je Lejla Dautbašić, inače, zasposlenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, krivotvorila dokumentaciju o navodnom zaposlenju ostalih optuženih u Ministarstvu sigurnosti BiH, podizale nenamjenske kredite na tuđa i svoja imena koristeći krivotvorene dokumente i to u visini od po 50.000 do 60.000 KM kod komercijalnih banaka. Istovremeno, vršile su i kupovinu robe na rate u firmi „Robot“ te su novac i robu dijelile međusobno. Počinjenjem navednih krivičnih djela komercijalne banke su oštetile za iznos veći od 160.000 KM”, saopćeno je iz Tužilaštva danas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad