Sudija Suda BiH o okolnostima afere “Respiratori”

Vijesti 09. maj. 202013:46 > 13:47
Podijeli:
Izvor: N1

Na prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine državni Sud donio je rješenje o produženju privremene obustave raspolaganja određenim novčanim sredstvima koji se nalaze na dva računa firme F.H. Srebrena malina preko koje su nabavljeni sporni respiratori za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji BiH. Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu ranije su privremeno obustavili raspolaganje novčanim sredstvima jednom pravom licu u iznosima više od milion maraka i oko dvije hiljade evra, potvrdio je za N1 portparol SIPA-e.

Predmet “Respiratori” od Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, podsjećamo, preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Iz ove pravosudne instiucije još uvijek nema informacija o tome – da li u nabavci respiratora ima elemenata krivičnog djela i kojih.

Branko Perić, sudija Suda Bosne i Hercegovine, komentarisao je za N1 okolnosti ove afere.

“Građani koji su u vanrednom stanju uskraćeni su za relevantne informacije i lišeni slobode javnog govora ne znaju kako se za to vrijeme upravlja javnim novcem – da li su javne nabavke nužne, da li je nešto prioritetno ili nije, da li su cijene prihvatljive ili ne, kako se biraju dobavljači, kako će se oprema servisirati, da li postoje garancije… Nikakvi interesi ne mogu opravdati uskraćivanje informacija o javnom djelovanju vlasti. Vanredne okolnosti za vlast trebaju biti razlog više za transparentnost i dosptupnost informacija široj javnosti. Građanima nije jasno ni kako se upravlja međunarodnom pomoći i donacijama koje stižu kao pomoć. Zbog suspendovane javnosti i netransparentnog načina donošenja odluka, vanredno stanje postaje pogodan poligon za razne vrste zloupotreba i organizovanog kriminala. Savjet Evrope, odnosno GRECO (Grupa država za borbu protiv korupcije), uputila je svojim članicama Smjernice u kojima je upozorila na koncentraciju moći i ukidanje prava i sloboda, kao i na opasnost od korupcije. U Smjernicama se jasno kaže da odluke koje u vanrednim okolnostima donose vlasti moraju biti tranparentne i podložne nadzoru i odgovornosti. ‘Ne smije se dozvoliti da korona virus ugrozi vrijedosti i standarde transparentnosti i odgovornosti’, stoji u Smjernicama”, izjavio je Perić za N1.

Mnoge afere i slučajevi završe bez pravosudnog epiloga ili su godinama bez adekvatnih informacija za javnost – čak i one ‘teške’ više od milijardu maraka? Javnost i sada očekuje odgovore?

“Vlasti imaju interes da prikriju način svog djelovanja, pogotovo ako je on u zoni kršenja zakona. Govorim dakle o pravosudnom iskustvu, ono što u startu ima znake ozbiljnog kriminala, zloupotreba vlasti, uticaja na pravosuđe – u praksi se često dešavalo da se tokom postupka slučajevi razvodne i ne dobiju svoj epilog”, kazao je Perić.

Ako to kaže dugogodišnji sudija, šta onda možemo zaključiti?

“Možemo zaključiti da mi nismo u zemlji vladavine prava i da se najbolje razumijemo u trgovinu i novac”, istakao je sudija Perić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad