Trebevićkom žičarom ponovo na omiljeno izletište

Vijesti 09. maj 202014:54 > 14:58
Anadoliija

Trebevićka žičara, koja je jedno vrijeme usljed pandemije korona virusa nije radila, od danas je opet u funkciji. Sarajlije, ostali građani BiH, ali i poneki turist, opet će moći uživati u vožnji.

“Ponovo smo sa vama. Vodimo vas na omiljeno izletište žičarom, onako kako se stariji sjećaju i vole, onako kako će mladi voljeti i sjećati se. Volite prirodu, uživajte i omogućite i drugim da uživaju, održite naša izletišta čistim i lijepim, a zamolite i druge da ne ostavljaju tragove iza sebe. Ovo je naše dobro, ovo je naša planina”, navode iz Javnog preduzeća Sarajevo.

Radno vrijeme je svakog dana od 10 do 19 sati, a u jednu gondolu žičare mogu ući najviše tri putnika.

Izvršena je dezinfekcija svih pogona i gondola, a putnici moraju poštivati svih mjera zaštite uz nošenje maski i rukavica, kao i socijalno distanciranje.

Trebevićka žičara s radom je počela 1959. godine. Povezivala je Bistrik, na 583 metra nadmorske visine, s Vidikovcem smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektirali su je i sagradili Česi.

S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regiji. Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine, kada je Sarajevo bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Žičara, koja je potpuno uništena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i koja je koja je prestala s radom 1992. godine kada je ubijen njen čuvar Ramo Biber, ponovo je otvorena 6. aprila 2018. godine.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadoliija

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad