Za Evropski pokret je 9. maj simbol pobjede, ali ujedno i opomene

Vijesti 09. maj 202017:05 > 17:06
N1

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo danas je povodom obilježavanja 9. maja Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom uputio čestitku i izjavio da je taj datum simbol Evrope, pobjede, ali ujedno i opomene za sadašnje i nove generacije koje dolaze.

Uz čestitku građanima Bosne i Hercegovine, kao i Evropske unije, Plakalo je poručio da je 9. maj važan ne samo u smislu datuma osnivanja Evropske unije, koja je Shumanovom deklaracijom započela svoje postojanje, već i pobjedom snaga slobode naroda i građana protiv tadašnjeg fašističkog režima koji je Evropu držao u omči.

“Današnji dan predstavlja pobjedu svih demokratskih vrijednosti, predstavlja pobjedu ideje EU, njenog funkcionisanja, njenog cilja, vizije i misije, ali i opomenu za sve sadašnje i nadolazeće generacije da svim mogućim sredstvima pridajemo važnost ovakvim datumima kako se teška borba protiv fašista i njihovih ideja nikada ne bi zaboravila, ali isto tako kako bi se opomenuli svi oni koji bi mislili i željeli ponovno provoditi neostvarene ciljeve poraženih politika tame i zla, šaljući takvima poruku da su njihova razmišljanja unaprijed osuđena na propast i poraz, jer takav oblik i način života nikada neće biti prihvaćen od većine građana i naroda, kako Bosne i Hercegovine, tako i EU”, izjavio je Plakalo, saopćeno je iz Evropskog pokreta u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad