MVP BiH uputilo protestnu notu ambasadoru Sjeverne Makedonije

Vijesti 09. maj 202021:38 > 21:43
N1

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je danas protestnu notu Ambasadi Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini zbog poštanske markice na kojoj je predstavljena karta Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava svoju zabrinutost povodom promocije poštanske marke sa mapom ustaške tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (NDH) na kojoj je, između ostalih, uključena i teritorija nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine. Ministarstvo iskazuje nadu da se radi o nenamjernom propustu Pošta Sjeverne Makedonije koji će oštro osuditi i Vlada Republike Sjeverne Makedonije”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministarstvo ukazuje na posebnu težinu ovog čina jer, kako su naveli, dolazi na dan obilježavanja 75. godišnjice pobjede nad fašizmom i Dana Evrope koji svjedoče periodu mira i prospreriteta nakon ideoloških tvorevina koje su terorizirale i razdvajale građane Bosne i Hercegovine unatoč njenoj historijskoj inkluzivnosti i multietničnosti.

“MVP BiH pozitivno gleda na izvinjenje koje su Pošte Sjeverne Makedonije uputile radi, kako navode, nenamjerne greške, te na njihovu odluku o povlačenju sporne poštanske marke iz opticaja kojom su probudili duhove prošlosti koje su na ovom prostoru uzrokovale stradanje stotina hiljada nedužnih žrtava pod ustaškim režimom”, istaknuto je iz MVP-a BiH.

Navodi se kako MVP BiH stoga iskazuje nadu da ovaj nemio događaj na pokušaju revizije historijskih činjenica, neće utjecati na izrazito dobre i razvijene bilateralne odnosne između naših država.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad