Reakcija Ambasade Izraela povodom najavljene mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu

Vijesti 10. maj 202018:02 > 19:45
N1

Ambasada Izraela u Tirani poslala je riječi podrške Jevrejskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, ali i uputila prigovor zbog najavljene svete mise za Bleiburg 16. maja.

“Ovom prilikom izraelska ambasada u Tirani izražava svoje stajalište po pitanju nedavnih događaja vezanih za organizaciju komemoracije bleiburških žrtava koja je planirana za 16. maj 2020 godine u Sarajevu. Država Izrael odlučno stoji i podiže glas protiv svih pokušaja revizionizma i bilo kojih takvih i sličnih nemilih narativa. Jevrejska zajednica je nezamislivo mnogo patila pod vlašću NDH. Jevreji su masovno slani u smrt u Jasenovac i druge logore smrti tokom ovog strašnog perioda zajedno sa bezbroj drugih naroda”, saopšteno je.

Pokušaj da se prikažu sve žrtve Drugog svjetskog rata jednakim ili sličnim nije samo pogrešno, već je vrlo opasno i destruktivno za pomirenje kojem teže sve naše nacije – poručuju.

“Svjesni smo da su mnoge porodice izgubile svoje najmilije neposredno nakon Drugog svjetskog rata, međutim, moramo napraviti jasnu razliku između mnoštva nevinih žrtava koje su silom odvođene, često usred noći i slane u logore smrti, poput Jasenovca i Donje Gradine, zajedno sa svojim porodicama. To su činile iste one osobe koje su osuđene za organiziranje i činjenje takvih zločina, iako neki od njih nisu imali pravo na pošteno suđenje. Ne smijemo vjerovati niti uvjeravati sebe i druge da se takve žrtve mogu porediti”, saopšteno je.

Poslali su poruku podrške Jevrejskoj zajednici u BiH, kazavši da su nacisti i njihovi saradnici iz tzv. NDH sistemski ubili 10.000 njihovih članova.

“Važno je naglasiti i da je jasno da takve pokušaje osuđuju i cijenjeni građani Bosne i Hercegovine, od kojih većina može biti ponosna na doprinos svojih porodica u antifašističkoj zaostavštini i ratu protiv nacizma i njihovih saradnika”, saopšteno je.

“Također, upečatljiv je podatak da su najviši čelnici BiH, uključujući članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, članovi Kolegijuma domova Parlamentarne skupštine BiH, lokalni čelnici u Gradu Sarajevu i mnogi drugi čelnici u državi je bili ujedinjeni u osudi najavljenog događaja”, navode iz Ambasade Izraela.

Oni sunaveli da se pozivu Katoličkoj crkvi da preispita svoju inicijativu – poručeno je iz Ambasade Države Izrael sa sjedištem u Albaniji, u Tiranu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad