Stanje u preduzećima: Nova vlada, novi ljudi, ali volje nema

Vijesti 21. maj 201518:29 > 19:22
N1

Za sutra je najavljena sjednica Federalne vlade nakon što je postignut dogovor vladajuće koalicije o imenovanjima u firmama koje ostvaruju gubitke. U međuvremenu iz federalnog ministarstva industrije energetike i rudarstva najavljena je provjera finansijske policije za ukupno 27 kompanija.

Sve ovo je s ciljem utvrđivanja odgovornosti menadžmenta i smjene uprava zbog eventualnih gubitaka.  

Nekada je na kapiju jedne od najvećih fabrika namjenske industrije u bivšoj Jugoslaviji ulazilo blizu 12.000 radnika. Taj broj danas je sveden na 230 koliko ih je zaposleno u okviru firme Pretis d.d.

Pretis iz Vogošće jedna je od 27 firmi za čiji je rad federalni ministar energije Reuf Bajrović zatražio izvještaj finansijske policije.Riječ je o preduzećima koja su od ranije poznati gubitnici poput primijerice Agrokomerca. mostarskog Aluminija, Hidrogradnje ili Konfekcije „Borac”  ali i firmi koje ostvaruju profit kao što je Bosnalijek.

Zanimljivo je da na listi za provjeru nema Željeznica Federacije koje su najveći dužnik prema Poreznoj upravi sa dugom od 123, 7 miliona maraka.

Finansijska policija još prije tri godine utvrdila je  nepravilnosti u firmi Pretis podnijela prijave protiv odgovornih. U međuvremenu promijenili su se direktori, imovina Pretisa velikim dijelom rasprodata, dok je istraga nadležnih pravosudnih organa I dalje na čekanju.

Detalji su u prilogu Tine Jelin Dizdar.