Čengić: Afera "Asim" dešavala se i u sarajevskom SDP-u, KO SDA traži istragu

Vijesti 11. maj 202008:26 > 08:40
SDP BiH

U dokumentu "Analiza stanja sa prijedlogom mjera u KO SDP BiH Sarajevo" član Predsjedništva ove stranke Irfan Čengić iznio je niz optužbi na račun predsjednika SDP-a Nermina Nikšića kao i predsjednika KO SDP KS Damira Mašića.

Čengić u dokumentu sačinjenom na 30 strana, navodi da predstavlja “isključivo njegove stavove i mišljenje”. Analiza je nastala “kao obaveza sa sastanka” u kabinetu predsjednika SDP-a BiH na kojem je učestvovao predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, predsjednik KO SDP BiH Sarajevo Damir Mašić, politički direktor SDP BiH Nerin Dizdar, šef kluba zastupnika SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo Igor Stojanović i sekretar KO SDP BiH Mirsad Dupovac.

“Ovaj dokument predstavlja isključivo moje stavove i mišljenje na postavljeni zadatak dostavljanja analize i prijedloga za saniranje lošeg stanja u KO SDP BiH Sarajevo do 08.05.2020.godine. Dokument je nastao za manje od 48 sati, zbog čega je skraćena verzija i sadrži mnoge manjkavosti. Dokument se sastoji od uvodnog dijela u kojem želim pojasniti vlastiti ulogu kao pojedinca u okviru SDP BiH, osnovne smjernice ovakvog stanja, i dalju moju ulogu kao pojedinca u okviru SDP BiH”, naveo je Čengić.

“Jedina razlika je što za razliku od Efendića sam ja šutio o tome”

Između ostalog, Čengić navodi da je za kvalitetan rad organizacije potreban je kvalitetan tim koji će raditi, što je u slučaju KO SDP BiH Sarajevo potpuno pogrešno urađeno.

“Kada sam se u septembru 2019. godine kandidovao za predsjednika KO SDP BiH Sarajevo i time ugrozio u potpunosti svoj lični odnos sa rukovodstvom partije, to sam učinio jer sam itekako bio svjestan pogubnosti ostanka aktuelnog rukovodstva na čelu sarajevske organizacije. Uz uvjerenost u loš rad rukovodstva organizacije, jasno je vidljivo bilo da to rukovodstvo ne može napraviti ‘tim’ ili ‘ekipu’ dok je meni zamjerano upravo da želim praviti ‘tim’ ili ‘ekipu’. O održanoj Konvenciji nikada javno nisam govorio, jer nisam želio ugroziti ugled SDP BiH u javnosti, zato su mi pomalo smiješne bile kritike SDP-a na račun afere ‘Asim’ i organizovanja izbora unutar sarajevske SDA, kada su se iste stvari dešavale u izborima za sarajevski SDP. Jedina razlika je što za razliku od Efendića sam ja šutio o tome”, tvrdi Čengić.

Iako javno nisam iznosio takve stvari radi kvalitetne analize je nužno iznijeti sve primjedbe.

“I u kampanji sam govorio da je tačno da sam prekršio obećanje da se neću kandidovati za predsjednika KO SDP BiH Sarajevo, ali to sam uradio jer mi je SDP draži od obećanja prema dvojici ljudi, također sam ponudio da se pronađe ‘treći čovjek’ sve samo kako bi spasili sarajevski SDP. Na volju delegata je direktno uticao predsjendik SDP BiH i obavljao pozive da ne glasaju za mene o čemu su mi svjedočili sami delegati koje sve mogu imenovati, organizovalo se okretanje janjetine da se direktori ubijeđuju da glasaju protiv, ljudima poput Mirka Pejanovića, Ante Domazeta, Besime Borić, Karla Filipovića se nije izabralo da budu delegati, dok su među delegatima bili i presuđeni kriminalci, vrhunac svega je bilo upozorenje šefa kabineta prema delegatkinji da će ostati bez posla u Toplana ako bude glasala za mene, pa do toga da se na samoj Konvenciji iznose laži o meni gore nego što su iznosili SDA ili Slobodna Bosna u najboljim danima…”, stoji u analizi koji je uradio Irfan Čengić.

Kako kaže, preko svega toga je prešutio i ostao u SDP-u radi SDP-a.

“Međutim nije jedini problem bio izbor predsjednika KO SDP BiH, veći problem od toga jeste sastav Kantonalnog odbora gdje je ranije dogovorenim vezama i obećanjima uz janjetinu najveći broj glasova imao osuđeni ratni zločinac, dok su u KO ušli ljudi bez ikakvog izbornog legitimiteta među građanima. Iz takvog Kantonalnog odbora ništa bolje ni Predsjedništvo nije moglo biti, a na sam rad KO i Predsjedništva i poslovnika istaknuti SDP-ovac i bivši predsjednik Fikret Musić je bio prinuđen pisati žalbe Statutarnom odboru SDP BiH. Sve ovo iznosi kako bi ukazao na uzroke nepostojanja ‘tima’ u sarajevskom SDP-u”, navodi Čengić.

SDA Sarajevo: Tužilaštvo mora istražiti kupovinu glasova u Skupštini KS i ucjene tokom izbora u SDP-u

“Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo pozvao je Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) da istraži kupovinu glasova zastupnika u Skupštini KS, te ucjene i druge nezakonite postupke prilikom izbora Damira Mašića za predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo, o kojima akteri i svjedoci javno svjedoče. O tome je u svom šokantnom svjedočenju na sjednici Skupštine KS govorila i zastupnica Bilsena Šahman, a sve je u svom izvještaju potvrdio i član Predsjedništva SDP-a Irfan Čengić u dopisu Centrali ove partije”, navodi se u saopćenju.

Kako navode u saopćenju, tvrdnje Irfana Čengića da je pojedinim delegatima prijećeno da će ostati bez posla u javnom preduzeću Toplane ukoliko ne glasaju za Mašića, smatraju u SDA, nedvojbeno pokazuju kakvim se zloupotrebama služi rukovodstvo SDP-a. Samo ta potpisana izjava Irfana Čengića, dodaju, dovoljan je povod da Tužilaštvo po službenoj dužnosti pokrene istragu.

“Povoda je još mnogo, a između ostalog, i pomenuto svjedočenje zastupnica Bilsene Šahman na sjednici Skupštine KS, koje se odnosi na pokušaj rukovodstva SDP-a, uključujući i predsjednika Nermina Nikšića, da nezakonitom djelima obezbijede njen glas za tadašnju Vladu KS nudeći upravljanje cijelim zdravstvenim sektorom u KS”, navodi se u saopćenju.

Da je na takav način pokušao trgovati utjecajem, dodaju, potvrdio je javno i sam Nermin Nikšić, pa bi bilo nužno da, smatraju u SDA, zajedno sa Damirom Mašićem pred nadležnim tužiocem objasni sve detalje ove afere, stoji u saopećnju KO SDA Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad