Popuštanje mjera u FBiH: Prazne stolice čekaju na povratak korisnika

Vijesti 11. maj 202017:42 > 18:45
N1

Iako nadležni u Federaciji najavljuju ublažavanje mjera i otvaranje vrtića, privatnih stomatoloških ordinacija i kafića, ipak detalji još uvijek nisu poznati. I pored najavljenog otvaranja prognoze vlasnika ovih privrednih sektora nisu optimistične.

Stomatološka stolica, kafe bar stolica i mala dječija stolica. Sve čekaju na povratak svojih korisnika. Osim najave da se otvaranje privatnih stomatoloških ambulanti, vrtića i kafića očekuje krajem ove sedmice vlasnici objekata nemaju detaljnijih informacija

“Ništa vam konkretno ja ne mogu reći, jer nas konkretno niko nije konktatirao, ni iz ministarstva, ni iz kriznog štaba. Znači da nam kaže vi otvarate da li će to biti 14. ili 18. nebitno, ali da znamo. U međuvremenu mi se pripremamo. Iskoristili smo ovo vrijeme da pripremimo vrtiće, sve smo okrečili, oprali, očistili”, kazala je Dženana Bundić.

“Što se tiče mjera zabrane mi znamo ono što znamo iz medija i od ljudi. Evo tipa sad tamo u RS-u, ako su imali deset stolova, sad imaju pet. Ali za nas je to neodrživo, bilježit ćemo veće rashode od prihoda”, kazao je Adnan Borovac. 

Dok se ne dobiju adekvatne upute u sva tri sektora, prate se preporuke u susjednim i zemljama zapadne Evrope.

“Čitao sam preporuku hrvatskog javnog zdravstva u segmentu preventivnih mjera u toku kliničkog rada sa pacijentima, kolege iz RS-a danas počinju da rade i čitao sam i njihove preporuke, kao i preporuke zemalja Zapadne Evrope. U suštini, kada govorimo o osoblju stomatološke ordinacije uz vizire i dodatne dijelove koji prekrivaju uniforme, na taj način će stomatolozi biti zaštićeni”, kazao je Sedin Kobašlija.

Probleme u ugostiteljskom sektoru će stvarati fizička distanca, dok vaspitači nikako ne zagovaraju nošenje maski.

“Nadam se da će neko doista iz struke da reaguje i da kaže da učiteljice ne mogu da nose vizire. Maske i rukavice da, to su već navikli sa roditeljima, ali sa vizirima nikako to je zastrašujuće”, kazala je Dženana. 

U međuvremenu, bilježe izuzetno velike ekonomske gubitke

“Kakvo će stanje sad u povratku biti ne znam, ali vjerovatno ću morati otpustiti radnika, jer se smanjio broj djece. Roditelji me svakodnevno zovu, ostaju bez posla, ostaju oba roditelja bez posla, stanje je beznadežno. Imam jako puno parova, gdje su brat i sestra tako da su jako veliki gubici”, dodala je Dženana. 

“Kafeterija je imala dva uposlena radnika, apsolutno zdrava firma koja je poslovala u plusu, koja je na mjesečnom nivou plaćala 500-600 maraka PDV-a. Mi nemamo ni hranu ni alkohol, mi smo apsolutni legalisti bili. Firma koja je plaćala apsolutno i kucala svaku kafu, svaku kuglu sladoleda. Plata je bila 29. u mjesecu, apsolutno jedna zdrava i ozbiljna firma i nema sada perspektivu da se otvori”, kazao je Adnan. 

“Kao rezultat kompletne situacije i zatvaranje privatnih stomatoloških ordinacija, veliki broj vlasnika privatnih stomatoloških ordinacije se jesu suočili sa ekonomskim problemima i u tom smislu shvatamo krizni štab i potrebu da se epidemiološka situacija drži pod kontrolom, a sa druge strane mislim da su sve vrijeme stomatolozi u prilici da kvalitetno obavljaju svoj posao”, istakao je Kobašlija. 

Prognoza sagovornika je vrlo siva i sumorna smatraju da će većina privrednika, vlasnika malih preduzeća u narednom periodu zatvoriti svoje biznise jer adekvatne pomoći države još uvijek nema. Istovremeno najavljuju i da će sve veći broj ljudi napustiti BiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad