Nakon dva mjeseca: Opet se čuje i dječija graja u dvorištima vrtića

Vijesti 11. maj 202019:13 > 19:39
N1

Nakon dva mjeseca, uz poštovanje mjera zaštite u Republici Srpskoj danas su sa radom počeli ugostiteljski objekti i frizerski saloni, predškolske ustanove, autoškole, privatne stomatološke ambulante, javni prevoz.

Ukidaju se karantini. Od suta u 6 časova sve osobe iz lokalnih karantina prelaze u kućnu izolaciju preostali period. Takođe, svi koji dolaze iz drugih država sa mjestom prebivališta u RS moraju 14 dana provesti u kućnoj izolaciji.

Od sutra je van snage zabrana okupljanja više od tri osobe i dozvoljeno je okupljanje do 50 osoba ali ne i organizovanje javnih skupova.

Od danas se čuje i dječija graja u dvorištima vrtića, a prethodno su sve vaspitačice testirane i utvrđeno je da nemaju prisustvo virusa.

“Morali smo sve deznfikovati. Roditelji nemaju pristup vrtiću, ne mogu ulaziti unutra, kada ih dovedu mjerimo im temperaturu, dezinfikujemo rukice i nogice i preuzimamo djecu”, kazala je Željka Grmuša, vaspitačica.

Jutros u 7 časova otvorila su se i vrata kozmetičkih i frizerskih salona. Da bi se koristile ove usluge potrebno je prvo rezervisati termin.

“Onog momenta kada su javiili, kada je premier asopštio da počinjemo sa radom telefon je zazvonio i još nije prestao da zvoni. Žene su jedva dočekale”, kazao je Igor Ikalović, frizer.

Prva jutarnja kafa opet je moguća u omiljenom lokalu. Vrata ugostiteljskih objekata otvorena su svakog dana od 7 do 21 čas.

“Na samo ulazu dezinfekcija, obavezno nošenje maske. Za stolom mogu da sjede tri osobe, konobari koji iznose hranu ne mogu da naplate, oni uslužuju a drugi konobari će naplaćivati”, pojasnio je Zlatan Tatić, ugostitelj.

Popuštanje mjera vratilo je život i gužve na ulice Banjaluke. Građani kažu da im ovakve odluke mnogo znače, no smatraju i da treba biti oprezan:

“Prvi dan mi je da radim, zakazala sam se kod frizera.”
“Lijepo je sada kako je bilo pusto, nedostajao mi je gradski prevoz. Danas sam se vozila nema gužve sve po jedno sjedi.”
“(N1: Jeste li išli na kafu?) Nismo i nećemo, ne osjećam se sigurno. Kad je bilo 5 zaraženih sve zatvorili sad kad je po 50 sve se pušta, nelogično mi je to.”

Nadležni poručuju i da će kršenje svih mjera koje su na snazi biti sankcionisano. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad