Od 12.05 defile turističkih radnika na sarajevskim ulicama

Vijesti 12. maj 202009:54 > 09:57
N1

Turističke agencije, hotelijeri i prijevoznici danas će od 12.05 sati u Sarajevu voziti protestnu vožnju praznim autobusima.

Bit će to pokušaj da se skrene pažnja na veoma tešku situaciju radnika u turizmu, koji su prvi pogođeni mjerama i zatvaranjima. U ime turističkih djelatnika za N1 je u Novom danu govorila Aida Terzić, vlasnica jedne turističke agencije iz Sarajeva.

‘Ovo nisu protesti i ne želimo da šaljemo crnu sliku. Želimo s današnjim defileom da skrenemo pažnju na turizam koji je, nažalost, u ovom momentu bio zapostavljen, a izuzetno je važan”, ispričala je ona za N1.

Dodala je da država Bosna i Hercegovina ima mnogo koristi od turizma koji u vrijeme pandemije korona virusa ne smije biti zapostavljen.

”Svi imamo mnogo koristi od turizma i ni u kom slučaju ne smije biti zaboravljen. Doslovno je onemogućen odnosno zabranjen rad”, naglasila je gošća N1.

Zašto u 12.05 sati?

‘Za razliku od naših kolega u inozemstvu, mi smo odabrali 12.5 u 12.05 jer je već vrijeme isteklo za turizam. Iako se većina građana u BiH s koronom susrela u martu, već od januara se otkazuju razni aranžmani. Od januara praktično ljudi gube svoja radna mjesta”, dodala je ona naglasivši da je ljetna sezona potpuno ovisi o otvaranju državnih granica.

Detalje o defileu pratite u informativnim emisijama N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad