Praštalo: Integracije Zapadnog Balkana znače stabilnost za regiju, ali i za EU

Vijesti 12. maj 202016:37 > 17:07
N1

Predsjednik Evropskog pokreta za BiH Predrag Praštalo kazao je kako su duboko razočarani što Evropska unija niti jednom rečenicom u službenoj izjavi nakon samita u Zagrebu, nije spomenula proširenje na Zapadni Balkan niti evropsku perspektivu BiH.

Govoreći za Dan uživo, Praštalo je rekao kako je Evropski pokret za BiH bila prva organizacija koje godinu prije početka predsjedavanja Hrvatske EU dala veliki značaj tom samitu jer su ubijeđeni da je Hrvatska jedan od najznačajnijih partnera BiH na putu evropskih integracija.

“Ne samo zato što smo dijelili zajedničku historiju već je Hrvatska druga država u ovom regionu koja je pristupila EU, a prema nekom nepisanom pravilu EU, najmlađa članica je zadužena da pomogne drugim potencijalnim članicama, u ovom slučaju BiH, Srbiji i Crnoj Gori”, rekao je Praštalo.

Kazao je kako je i hrvatski premijer Andrej Plenković polagao velika očekivanja u taj samit, ali da, kada se on najavljivao, niko nije mogao pretpostaviti da će se dogoditi pandemija.

“Siguran sam da bi, da su svi predsjednici i premijeri evropskih država fizički bili prisutni, situacija bila drugačija. Zbog korona virusa koji je izbacio cijeli svijet iz kolosijeka, pa i države koje podržavaju BiH, samit nije imao redoslijed vožnje koji je trebao imati. Plenković je nedavno rekao da je BiH zaslužila kandidatski status”, rekao je Praštalo.

Istakao je kako BiH ima najkomplikovanije uređenje i da sama EU snosi veliki dio odgovornosti što je BiH nefunkcionalna država i zašto sve probleme rješavamo u zadnji trenutak.

“BiH je na početku ispunila ono što se tražilo, podnijela je aplikaciju, dobila pozitivan odgovor uz dodatna pitanja i kašnjenja, ali 1990-ih godina smo bili ostavljeni i od međunarodne zajednice pa i te EU. S toga, BiH se trudi onoliko koliko joj Dejtonski mirovni sporazum dozvoljava. Da je BiH dobila kandidatski status mnogo bi lakše bilo i EU. Ursula von der Leyen je rekla je novčana injekcija odgovor na sve jače zanimanje Rusije, Kine i drugih. S ovako komplikovanim uređenjem ni za 30 godina nećemo pristupiti EU”, rekao je Praštalo.

Evropsku uniju je poredio s kantom koja daje 10 litara mlijeka, ali neprimjetno gubi 2-3 litra mlijeka zbog nepristupanja zemalja Zapadnog Balakana EU.

“EU je kontinuirano u krizama zadnjih 4-5 godina. Brexit je sam jedan od problema koji je sada zanemaren zbog pandemije. EU ulazi u raskrižje i treba pozitivne informacije i pobjede. Mislim da je Zapadni Balkan sa svojim kapacitetima, iako nije savršen, trebao dobiti barem jednu rečenicu koja ukazuje na evropsku perspektivu i BiH i regiona, tu smo razočarani”, rekao je Praštalo.

Naglasio je kako BiH ima kapacitete i ljude koji mogu da odgovore svim izazovima na putu evropskih integracija te da Evropa nije kompletna dok BiH ne bude članica.

“Evropska unija je još jednom pokazala a je veliki finansijski div koji može novcem riješiti dosta toga, ali je politički patuljak koji nema hrabrosti upustiti se u avantruru zvana integracije Zapadnog Balkana koji, s jedne strane, znači mir i stabilnost naše regije, ali s druge strane i mir i stabilnost za EU”, zaključio je Praštalo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad