Hamdija Lipovača osuđen na uvjetnu kaznu za nesavjestan rad u službi

Vijesti 12. maj 202017:24 > 17:29
Izvor: Anadolija

Općinski sud u Bosanskoj Krupi prvostepenom presudom osudio je bivšeg načelnika općine Bihać Hamdiju Lipovaču na godinu zatvora uslovno za krivično djelo nesavjestan rad u službi čime je opštinski budžet oštećen za skoro 50.000 KM.

Kazna neće biti izvršena ukoliko Lipovača u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo, objavljeno je danas na web stranici Tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je 20. juna 2019. godine podiglo optužnicu protiv Lipovače, kojem je stavljeno na teret da je 7. januara 2009. godine, kao načelnik općine Bihać, suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH, bez provedene tenderske procedure, sa kompanijom “Kentrik Europe B. V.” zaključio sporazum za izradu studije izvodljivosti o vodnim resursima te općine.

Za predviđeni posao istog dana kad je sklopljen ugovor plaćeno je 48.944 KM, ali opština Bihać nikada nije dobila studiju izvodljivosti, te je Lipovača kao odgovorno lice oštetio opštinski budžet za ovaj iznos.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad