Pandurević: Tegeltija ne zna put do kabineta, prespavao je pandemiju

Vijesti 12. maj 202018:43 > 18:46
N1

Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora Srpske demokratske stranke, za N1 je kazala da je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prespavao pandemiju korona virusa, a istakla je i to kako ne zna put do kabineta u Sarajevu. Pandurević je mišljenja da Vijeće ministara nije na odgovarajući način odgovorilo na pandemiju, te da treba da podnese ostavke.

Gostujući u Danu uživo na N1 komentarisala je i dva “korona partyja”, na kojima su akteri bili ministar Staša Košarac i zamjenik minista civilnih poslova, Siniša Ilić. Ona je rekla kako je i u ovim slučajevima izostala reakcija Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara.

“Ja ne znam da li će oni biti smijenjeni. Došlo je do revidiranja u stavovima Milorada Dodika, a ni Stevandić kao partijski šef nije reagovao na ponašanje svog zamjenika. Normalno i logično bi bilo da su sami podnijeli ostavke. Nakon ovakog nečega nemaju kredibilitet, autoritet niti su dostojni da obavljaju najviše funkcije”, izjavila je Pandurević.

Ona tvrdi da su Košarac i Ilić “na bahat i bezobrazan način pokazali da ne poštuju zakone, ugrozili su zdravlje ljud, zdravlje ljudi s kojima rade i zdravlje svojih porodica.”

“Tegeltija se nije izjasnio o ovim slučajevima. On ih štiti. To je jasno iz ponašanja. Neće ni žuriti. Paralamentu neće poslati ništa u roku od 30 dana, ali ona se po Poslovniku stavlja kao obavezna tačka na sjednicu”, pojasnila je.

Podsjećamo, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je osudio ponašanje ministra Staše Košarca, kadra njegove stranke. Pandurević je kazala i to da ne vidi razlog zašto koalicioni partneri na državnom nivou ne bi digli ruku za nekoga drugog, ako je SNSD već u toj poziciji da smijeni svog ministra.

“Niko ne bi imao opravdanja da ne glasa za nekog drugog. Mislim da su to izgovori lidera SNSD-a koji izma ozbiljne unutarstranačke probleme. Jedna grupacija se bori protiv smjene. Ova korona je pokazala da nio lider SNSD-a ne vlada svojom partijom kako je nama izgledalo”, izjavila je Aleksandra Pandurević za N1.

Na osnovu čega to tvrdi?

“Na osnovu toga da se ni Zoran Tegletija ni Željka Cvijanović nisu izjasnili, držeći stranu aktera i protiveći se smjeni. Nije samo taj slučaj, postoje i drugi problemi vezani za Elektroprivredu RS, gdje direktor izađe i kaže da je 2019. godine ostvario istorijski dobitak od 33 miliona, a onda uputi jedan nezakonit zahtjev, a to je da se Elektroprivreda RS osolobodi plaćanja poreza i doprinosa za mart i april. Ako imaš toliki novac što ne platiš”, upitala je Pandurević.

Ona je istaknula da su sva energetska preduzeća u dubiozi.

“Luka Petrović je orgaizovao samit – niko iz regiona nije došao. Ni ministar iz Srbije nije došao, a odnosi su bratski. Petrović je uspio da posvađa lidere SNSD-a sa najutjecajnijim privrednikom u Hercegovini Rodoljubom Draškovićem”, navela je.

Siniš Ilić iz stranke Ujedinjena Srpska je ujedno zamjenik minista civilnih poslova, tvrdio je da snimak nije nastao za vrijeme pandemije korona virusa – na što je Pandurević kazala da to nije govorio u prvoj reakciji kada se video proširio društvenim mrežama i medijima.

“Nije to tvrdio u prvoj reakciji, rekao je da je sa rođacima i kumovima slavio Vaskrs. Bio je to praznik koji se obilježavao u jeku pandemije i za sve nas je važila zabrana potpunog kretanja. Svi su morali poštovati mjere, nositi maske, rukavice, zabranjeno je bilo okupljanje”, rekla je Pandurević.

Ona je kazala kako je SDA smijenila svoje funkcionere koji su učestvovali na “korona partyju”.

“Zašti čuvaju kadrove Dodika – oni će to morati objasniti”, dodala je.

Ona je rekla kako aktuelni saziv Vijeća ministara treba da ode.

“Smatram da ovaj Savjet ministara treba da ode. Tegeltija za ovih šest mjeseci ne zna naći put do svog kabineta, toliko se bavi poslom. Pandemiju je prespavao. A imao je mehanizme, bio je u dubokoj izolaciji. Ministri mu pravili korona partyje. Ovakav Savjet ministara ne samo da je najgori od Dejtona, što prije odu biće bolje za sve”, rekla je Pandurević.

Kazala je gošća N1 da je jedino Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH, pokušavao nešto da radi u aktuelnom sazivu.

“Ali on je jedan ministar. Ostali su pravili skandale”, izjavila je.

Što se tiče entitetske vlasti, odnosno one u Republici Srpskoj, Pandurević je rekla da se boji kako će neke afere tek da dođu u javnost, odnosno kada ponovo bude zasjedala NSRS.

“Govorila sam o elektroprivredi, imali su 27 miliona tendera, hidroelektrana u Višegradu kupuje automobil od 98.000 maraka. Ko u HE treba da vozi taj automobil? Prebahato je da ga kupe i članovi Predsjedništva. Termoelektrana Ugljevik kupuje ‘zaštitni napitak’, a vidite da su to sokovi. Desetine miliona KM bačeno je na projekte iz IT sektora. Taj sektor treba da se razvija, ali u momentu postoje prioritetniji projekti. Da ne govorim o fantomskoj bolnici. Pandemija jenjava, a od bolnice će ostati samo jedan veliki šator”, ispričala je Pandurević.

Komentarisala je Pandurević i najavljenu misu za Bleiburg u Sarajevu, rekavši da ne razumije zašto Katolična crkva dopušta koketiranje sa ustašstvom. Komentarisala je i reakciju Milorada Dodika na ovaj događaj.

“Dodik je izgovorio jer je bio pritisnut. On kao član Predsjedništva, i ostali, su trebali da reaguju zbog političkog pokrovitelja ovog događaja. Sabor Hrvatske je pokrovitelj, posao Dodika i ostalih članova Predsjedništva BiH je bio da pozovu ambasadora Hrvatske i uruče mu protesntnu notu. Naš ambasador u Zagrebu da uruči protesntnu notu i to je pravi put”, kazala je.

“Ne mogu da shvatim pokušaj viktimizacije dželata od Katoličke crkve. Pozivam ih da preispitaju odluku, ako Sabor traži – ne znači da moraju da prihvate”, rekla je Pandurević.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad