HNK: Maturanti oslobođeni usmenog dijela ispita, učenici se ne vraćaju u školu

Vijesti 13. maj 202013:27 > 13:42
Izvor: N1

Učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škla u HNK oslobođeni su usmenog dijela polaganja maturskog ispita i ocjena iz psimenog dijela će biti konačna. Kako je rekao ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović, ocjena iz ostalih nastavnih predmeta koji su sastavni dio mature izvodi se iz zaključnih ocjena koje je učenik postigao tokom školske godine.

Prijave za upis u osnovne škole su okončane, a upis će se vršiti kada epidemiološka situacija bude dozvoljavala. Kada je riječ o srednjim školama, upis će biti organizovan kao i prije pandemije u junu, poštujući epidemiološke mjere.

Od sljedeće sedmice počinje i polaganje vozačkih ispita.

“Vrtići će početi s radom kada ispune sve preduslove koje propiše Zavod za javno zdravstvo HNK. Zbog pokretanja privrede ovo je jedna mjera da djeca budu sigurna dok njihovi roditelji rade”, rekao je Hadžović.

Nastava u osnovnim i srednjim školama bit će okončana online jer bi, prema riječima ministra, bilo stresno vratiti učenike u školske klupe 15 dana.

“Visokoobrazovne ustanove donijet će odluku o načinu ispita i završetku nastave u narednom periodu. Kada je riječ o kulturnim i sportskim sadržajima, u narednom periodu razmtramo pokretanje ovih aktivnosti”, rekao je Hadžović.

Pohvalio je rad nastavnika kazavši da su tokom dva mjeseca uradili lavovski posao te se zahavlio roditeljima koji su se maksimalno uključili i pomogli da se zajedno izbore sa psihološkim pritiskom.

Smanjenje plata izabranim i imenovanim dužnosnicima

Kada je u pitanje privreda, danas u 14 sati počinje sjednica Vlade HNK na kojoj će biti donesen korona zakon i usvojen rebalans budžeta.

N1

Prema riječima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK Donke Jovića, HNK će dobiti jedan kvalitetan korona zakon s nizom kvalitetnih rješenja.

“Tokom pripreme korona zakona potrošili smo više vremena, imali smo neizbježno političko dogovaranje, a morali smo čekati i federalni nivo da donesu svoje zakone. Morali smo uvažavati i specifičnost da smo mi kanton s najviše zaraženih i donosili smo određene mjere koje su se odražavale na privredu”, rekao je Jović.

Korona zakon u HNK predviđa subvencioniranje ličnih oprinosa, najniže plate i druge subvencije koje imaju za cilj da sačuvaju radna mjesta i uspostave solidaran odnos s lokalnim samoupravama.

“Utvrđena su i određena oslobađanja od fiskalnih i parafiskalnih nameta. Vlada će definiraiti i vanbudžetske usluge i umanjenje plata izabranim i imenovanim dužnosnicima u HNK”, rekao je Jović.

Istakao je kako predviđeno i formiranje stabilizacijskog fonda, a da će za pomoć moći aplicirati preduzeća kojima je bio zabranjen rad, ali koja su izmirala sva dugovanja zaključno s februarom i nisu optuštali radnike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad