Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH traži smjenu direktora FUCZ

Vijesti 13. maj 202016:53 > 17:18
N1

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH donijela je na današnjoj sjednici na kojoj je raspravljano o nabavci 100 kineskih respiratora, šest zaključaka među kojima je i taj da traže smjenu direktora Federalne uprave civilne zaštite i raskidanje ugovora sa Srebrenom malinom.

Kako je rekao predsjednik Komisije Damir Mašić, prošli put su tražili određene informacije i izvještaje i od Vlade FBiH i FUCZ, ali nisu dobili ništa osim statističkih podataka. Zbog toga su poslali dopis FUCZ-u tražeći da direktor Fahrudin Solak bude prisustan današnjoj sjednici, a da, ako on ne bude mogao pošalje zamjenu.

“Došao je njegov zamjenik Mustafa Kadribegović koji nije učestvovao u te procese i nije mogao dati odgovor na ovo što se desilo. Zaključci su, osim prvog, dobili jednoglasnu podršku komisije”, rekao je Mašić.

Prvi zaključak je da se Komisiji dostavi svaka pojedinačna nabavka od 16. marta do momenta dostavljanja podataka, zajedno sa svim ugovorima sklopljenim s dobavljačima, zapisnicima o ocjeni ponuda, proceduruma odabira dobavljača i podacima o članovima komisije koji su provodili svaku pojedinačnu javnu nabavku.

Drugi zaključak je da im Vlada FBiH dostavi zaključke koji su doneseni nakon razmatranja informacije o aktivnostima FUCZ-a od 23. marta do 19. aprila ove godine.

U trećem zaključku Komisija predlaže smjenu direktora FUCZ-a i traži odgovornost šefa sektora za za računovodstveno-finansijske poslove, javne nabavke i skladištenje i njegovu suspenziju.

VEZANE VIJESTI

Četvrti zaključak je da se Federalno pravobranilaštvo očituje o mogućnostima proglašenja ništavnim ili raskidanja ugovora koji je FUCZ potpisao sa “FH Srebrena malina” u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima.

Peti zaključak je da Komisija traži od premijera FBiH Fadila Novalića i zapovjednice štaba Jelke Miličević da obavezno prisustvuju narednoj sjednici Komisije koja će biti održana sljedeće sedmice kako bi dobili odgovore na određena pitanja.

Posljednji šesti zaključak je da traže od predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića što prije zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o svemu i da se konačno usvoji Prijedlog programa razvoja zaštita ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća od 2018. do 2025. godine.

“Ovo znači da FUCZ trenutno bez ikakvog plana radi i sprovodi određene aktivnosti”, rekao je Mašić.

Dodao je da je rok FUCZ da dostavi dokumente ponedjeljak, 18. maj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad